Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Сьомга с билки и аспержи

Share


     Сьомгата е не само една много вкусна риба, но и чудесен източник на Омега 3 мастни киселини и протеини. Може да я приготвите всякак - на пара, на фурна, на тиган и ако сте внимателни просто няма как да сбъркате. А ако уцелите точния момент ще разберете, че няма нищо по-добро от идеално приготвено парче сьомга. Всъщност може би единствения недостатък, който откривам е цената, но не трябва да се пести от качествена храна, особено, когато освен вкусна е и полезна, а няма как да не е такава като комбинираме сьомга с билки. Ето какво ви е необходимо:

     Необходими продукти:

- едно хубаво голямо парче сьомга - около 700-750 гр., например половин сьомга, а защо не и цяла ако искате, но все пак трябва да е разделена две парчета, за да спазите точно рецептата;
- микс от билки/подправки - морска сол, магданоз, червен пипер, риган, мащерка, целина (нарязана на много, ама много ситно), майорана, а по ваше желание може да смените/добавите/махнете някои от тези подправки;
- екстра върджин зехтин - около 20 мл.;
- краве масло - 50 гр.

     Начин на приготвяне:


     Това как ще започнете приготвянето зависи най-вече от това какво парче риба сте си купили. Ако сте взели цяла риба то първо трябва да отделите двете филета от основната кост, след което внимателно да премахнете всички малки костици, които може да са останали. Ако сте се спрели на вече обезкостена риба то може да се захванем с овкусяването. Всъщност в конкретния случай в това няма нищо сложно. Нужно е да смесим всички подправки в купичка. Сега вземете рибата, след което я полейте със зехтина и намажете по цялата повърхност. Поръсете я с подправките и ги притиснете леко. Идеята е те да покрият цялата повърхност, така че ако това не стане може да добавите още от тях. След това нарежете маслото на тънки филийки, които поставете върху рибата. Маслото освен, че ще предаде един страхотен аромат то донякъде ще запази сьомгата от изсъхване при печенето, а и ще осигури хубав блясък.

     Поставете сьомгата в тава покрита с хартия за печене и с кожата надолу. Включете фурната да загрее до около 200-220 градуса, след което поставете сьомгата вътре и печете около 15-20 минути (това зависи от дебелината и големината на парчето риба, което готвите). Това време трябва да е напълно достатъчно, за да се изпече рибата, така че да не изсъхне. В случай, че имате съмнение може леко да боднете с нож и леко да разтворите рибата, за да проверите.

     За гарнитура приготвих аспержи и картофи с мащерка (може да ползвате тази рецепта, като замените чубрицата с мащерка). За да приготвите аспержите е необходимо с белачка за картофи да обелите стъблата им, след което да ги бланширате за няколко минути. Около 5 минути преди да са готови вашите картофи, които аз лично след бланширането запекох със сьомгата, добавете и аспержите, за да могат и те да се изпекат леко.

        Това е. Вашето ястие е готово. Сигурен съм, че вашата половинка или гостите ви ще бъдат очаровани от това, което сте приготвили. Добър апетит!

     

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

3 коментара:

почивки лято 2012 в Турция каза...

много обичам риба, а още повече когато е хубаво приготвена, мерси за тази рецепта, ще я пробвам

екскурзия египет каза...

Само тази майорана не съм я чувала и незнам къде се продава, дали я има в супермаркетите. Иначе рецептата звучи направо омайно!

екскурзия египет каза...

Съомгата е страхотна риба, която поне веднъж в месеца ако не можшме да си позволим всяка седмица е добре да си приготвяме и да й се наслаждаваме на деликатният и фин вкус на риба.Може да се приготви по различни начини според вкуса. Тази рецепта която ни предлагате е е страхотна и много благодаря за подробното описание и снимките които сте качили.Тези почивни дни ще се опитам да я сготвя и дано се получи и при мен така добре.Правила съм я с гъби и сметана и стана доста крехка, но малко бях прекалила с парченцата лимон като че ли.

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO