Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Коледна пуйка/Christmas Turkey

Share



     Вече и в България стана традиция да се поднася пуйка на Коледа. Може би за мнозина изглежда сложно приготвянето на цяла птица, но трябва да знаете, че няма нищо сложно и тази рецепта ще ви го докаже. Рецептата е на един от любимите ми готвачи - Джейми Оливър. Не е много популярен в България, което е странно, предвид световната му известност, но бързо ще стане и ваш любимец ако опитате рецептите, които предлага

     Необходими продукти:

За пуйката:
- 1 пуйка - поне 4 кг.;
- морска сол и черен пипер на вкус;
- зехтин;
- 1 мандарина;
- няколко клонки пресен розмарин;
- 2 малки глави лук - обелени и накълцани на едро;
- 2 моркова - нарязани на колелца;
- 2 стъбълца селъри (вид целина) - нарязани на едро;

За плънката:
- зехтин;
- морска сол и черен пипер на вкус;
- 1/2 ч. л.  индийско орехче;
- 2 малки глави лук - ситно нарязан;
- няколко листенца салвиа;
- 300 гр. свинска кайма;
- 1 шепа галета.

    Начин на приготвяне:


     Извадете пуйката от фризера ако е замразена. След размразяване я изплакнете под хладка вода, след което я подсушете. Полейте със зехтина, поръсете с прясно смлените морска сол и черен пипер, след което обтрийте пуйката от всички страни и като казвам от всички страни, имам предвид наистина от всички. Не оставяйте нито една кухинка не поръсена с подправките. Оставете на страна. Сега загрейте тиган, в който ще запържим лука за плънката. Към него добавете сол, черен пипер, салвиата и индийското орехче. 10 минути ще са достатъчни за запържването. Изсипете лучената смес в купа, след което към нея добавете каймата и галетата, и омесете всичко много добре, за да се овкуси добре смляното месо. Оставете да се охлади и когато това стане пристъпваме към пълненето на пуйката. Започваме от кухината от към врата на пуйката. Там ще сложим една част от плънката, след което я покриваме с кожата, за да не излиза при печенето. Сега обръщаме от другата страна и напъхваме останалата част от плънката в гръдната кухина, заедно с парченацата от мандарината и розмарина. Загряваме фурната до максимум. На дъното на тавичка поставяме зеленчуците за пуйката и птицата върху тях. Покрийте с алуминиево фолио и поставете в средата на фурната, като намалите температурата до 180 градуса. Печете около 35-40 минути на всеки килограм пуйка или за 4 кг. пуйка около 160 мин. На всеки 20 минути поливайте със сосовете от пуйката и зеленчуците, за да не изсъхва нашата коледна пуйка, а около 20 минути преди готовност махнете фолиото, за да се запече и да добие хубав златист цвят. Когато времето изтече я извадете от фурната и в най-дебелата част я боднете с нож. Ако соковете, които изтичат са бистри и месото се отделя лесно, то пуйката е готова, но ако не са съвсем такива то върнете птицата обратно във фурната и печете още. След готовност покрийте отново с фолио и кърпи, за да отлежи, да поеме от собствените си сокове и да стане още по-сочна и вкусна. Сервирайте със зеленчуците от тавичката и каквото друго пожелаете.








Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

коледа каза...

Нали не е кой знае каква драма ако за плънката вместо зехтин използвам олио?

Bobbie каза...

Абсолютно никакъв проблем няма да заместите, но е за предпочитане да ползвате зехтин, най-вече от здравословна гледна точка, а и като вкус. Поздрави!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO