Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Тирамису/Tiramisu

Share


       Спор няма, че "Тирамису" е любим десерт на почти целия свят. За това и няма готварска книга или сайт без рецепта за неговото приготвяне. След като съм го опитвал в най-различни разновидности и съм пробвал няколко различни рецепти реших да ви предложа най-лесната, икономична, бърза, а и както ще се убедите може би най-вкусна сред тези, които и самите вие сте пробвали. В превод "Тирамису" означва "вдига ме", което до голяма степен се дължи на вложеното силно кафе, но и на наистина невероятния вкус, който този десерт предлага. Моето предложение се доближава много до оригинала, но също така е трудно да се определи коя е оригиналната рецепта за "Тирамису", тъй като много рецепти претендират за оригиналност, но в крайна сметка всички ползват няколко основни продукта, всичко останало е въпрос на вкус.


       Необходими продукти:

- 1 кутия от 0.500 кг. маскарпоне;
- 5 жълтъка;
- 100 гр. захар;
- 250 гр. прясно мляко;
- 1 ампула ванилия;
- около 150 - 200 мл. силно черно кафе;
- 2 с. л. коняк;
- бишкоти - може да си купите такива за "Тирамису" или обикновени. Опаковка от 150 гр. ще бъде достатъчна
- 1 ч. л. какао.

       Начин на приготвяне:

     Отделете жълтъците от белтъците и ги разбийте хубаво. Сипете прясното мляко в подходящ съд - тенджера, която ще трябва да може да събере всички продукти за приготвянето на крема, след което загрейте прясното мляко и добавете ванилията. В отделен съд смесете жълтъците и захарта, и разбъркайте хубаво. Когато млякото почти достигне точката на кипене (моментът, в който започне леко да бълбука) прибавете добре разбърканите яйца и захар. Сега е важно е да бъркате интензивно и по-продължително, за да не станат жълтъците на "парцали", а да се получи хубава гладка смес. Оставете да се охлади, поне 30 минути, а през това време разбъркайте маскарпонето, след което го добавете към вече охладената смес. Сега следва отново хубаво бъркане докато отново се получи хубав гладък крем. Изберете подходящ съд, в който да завършите приготовлението. В конкретният случай ви показвам вариант в купички/чаши, но може и в тавичка или каквото намерите за подходящо. Полагате един ред бишкоти, които напоявате с кафето, към което сте добавили коняка, а след това ги заливате с част от крема. Така повтаряте процедурата докато свършат и крема, и бишкотите, но трябва да завършите с крем. Оставете да се охлади поне за няколко часа или дори за цяла нощ, така че бишкотите да се напоят хубаво, а преди да сервирате поръсете с какао, след което вече може да се отдадете на тази наслада. Успех и добър апетит.








Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

7 коментара:

Dani каза...

Наистина си е класика-първата пицария,която направиха преди много време в Бургас беше на италианец.Там сервираха Тирамису в чаши .Поздравления.

Sanjana каза...

I found the English translator! Great recipe!

Bobbie каза...

Благодаря, Дани & Thanks, Sanjana (the pizza looks veery tasty).

Анонимен каза...

а белтъците къде са в рецептата?:))

Bobbie каза...

Конкретната рецепта е без белтъци. Наистина има други, в които се използват, но не и в тази, която ви предлагам тук. Пробвайте, със сигурност няма да усетите липсата им.

Анонимен каза...

Iskam da spodelia edna italianska taina : Mascarpone-to e kato masloto , burka se samo s durvena lujica.starnno, no ima niakakva razlika vuv vkusa nakraia :)

Bobbie каза...

Честно казано това не го бях чувал, но звучи интересно и при всички положения ще го пробвам следващия път, когато ползвам маскарпоне. Благодаря за информацията.

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO