Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Телешко варено

Share


     Това е една от любимите ми супи, които честно казано досега предпочитах да хапвам навън, а не да си сготвя. И аз не знам защо, но сега след като вече го сторих и резултатът беше много добър ще стана много критичен към това, което ми сервират по заведенията, най-малкото защото там винаги спестяват някой от продуктите, а искат не малко пари за една иначе не толкова скъпо струваща супа. Предвид съставките за телешкото варено може да се каже, че е колкото вкусно толкова и полезно. Целината е толкова богата на "витамин С", че дори може да лекувате настинка с нея, а нещо което поне аз наскоро открих е, че е богата и на "силиций", който е полезен за артериите, за всички свързващи тъкани, а също така и за ставите. За морковите съм писал, че са богати на бета каротин, които спомага за образуването на "витамин А". Лукът е полезен за прочистването на организма от токсини, също така има анти-вирусно и ант-алергично действие, а също така спомага за възстановяването на клетките. За телешкото знаете, че е богато на протеини, желязо, "витамин С", но за съжаление и на холестерол, но за сметка на това е бедно на мазнини. Ако вече сте се убедили, че телешкото варено е полезно вижте моето предложение за неговото приготвяне.

     Необходими продукти:

- 800 гр. охладено телешко месо за готвене, почистено от всички ципи и мазнини по него;
- 500 гр. картофи;
- 3 глави лук;
- 3 моркова;
- 2 стръка селъри, 1/2 глава целина (не много голяма) и листенца целина за поръсване преди сервиране;
- сол на вкус;
- 15-20 цели зърна черен, бял, зелен и розов пипер.

     Начин на приготвяне:

     След като сте изчистили телешкото месо го нарежета на едри късчета, които следва да осолите. Картофите обелете и също нарежете на едро. Повторете процедурата и с морковите, а лука нарежете на колелца с дебелина около 1 см. Сега загрейте една по-голяма тенджера, в която първо запечете лука от двете му страни до златисто, после морковите, а след това и картофите. Отделете така запечените зеленчуци на страна и в същата тенджера поставете телешкото за няколко минути. През това време загрейте 1 литър вода, която след като кипне добавете към месото. Вероятно по ръба на тенджерата ще изплува коаголирал белтък, който е добре да отстраните. Варете така 10-15 минути. Сега поетапно поставете картофите и морковите, а след няколко минути, целината нарязана на кубчета и стръкчетата селъри нарязани на едро. Добавете пиперените зърна и опитайте бульона, за да прецените дали има нужда от допълнително сол. Варете до готовност на картофите, като 5 минути преди да са готови прибавете и изпечения лук. Не покривайте тенджерата с капак, за да се запазят цветовете на зеленчуците. При необходимост добавете още вода, така че ястието да си остане супа. Ами това е. Сервирайте докато е още топло като поръсите с малко ситно нарязани листенца целина. По желание може да овкусите и с хрян.




Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

4 коментара:

rusanka каза...

Много обичам телешко варено! Това е любимата ми супа. Твоята е станала превъзходна! Само, че никога не съм използвала селъри - какво представлява?
Поздрави!

Bobbie каза...

Наистина се получи много добре. Селъри е всъщност целина или по-точно вид целина. В магазините се продават само стъблата, които могат да се консумират и сурови, като имат много свеж и приятен вкус. Не е много скъпо, а и носи на дълго съхранение в хладилник.

Анонимен каза...

Честно казано, за първи път чувам рецепта за "Телешко варено" с предварително "запичане" (предполагам запържване или задушаване) на съставките.
Също така, лука и подправките, аз добавям и дафинов лист, ги поставям в тензухена торбичка и ги изхвърлям, за да не ги гоня после из супата :-)

Bobbie каза...

Става въпрос точно за запичане, но вместо във фурна това се прави в сух тиган или тенджера (по възможност с незалепващо покритие). Целта е да се получи хубав цвят, а и да се подсили аромата. А относно подправките дали в супата или извън нея - това е въпрос на вкус. На мен лично не ми пречи да ги гоня :)

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO