Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Баветте със сос "Болонезе"

Share


     До към средата на 50-те години на 20-ти век производството на паста се поделя между два основни региона в Италия - Наполи и Генуа. Докато в Наполи се ражда най-известният вид паста - спагетите, в Генуа измислят "Баветте". С малко повече въображение може да оприличите "Баветте" на спагети предвид дължината и леко облата, но все пак сплескана форма. Нещо средно между спагети и лингуини, поне според мен. Подходящи са за комбиниране с различни сосове, тъй като успяват добре да поемат вкусове и аромати.
      Аз реших да ги приготвя с леко изменена версия на класическия сос "Болонезе". "Болонезе", както може да се досетите от името е с произход от Болоня и обикновено се смята, че е доматен сос, но всъщност доматите, които се използват са в сравнително малко количество. Според  регистрираната през 1982 г. официална рецепта за този сос основните съставки са: телешко, бекон, лук, моркови, целина, доматено пюре, месен бульон, бяло вино и мляко или сметана. Обикновено се сервира със спагети, но това е основно извън Италия, тъй като в Болоня  се използват местните талиателе или в лазаня.
     Вижте необходимите продукти за моята вариациа на тема "Болонезе".

     Необходими продукти:

- 600 гр. телешка кайма - овкусена като кюфтенцата от тази рецепта;
- 1/2 пакет Баветте - ще е достатъчен за 3-4 души. Ако сте повече добавете допълнително паста, а и от всички останали продукти, за да има за всички достатъчно;
- 2 моркова - обелени и нарязани на ситни кубчета;
- 2 глави лука - не много големи - също нарязани на ситно;
- 1 малка глава целина - измита, почистена и нарязана на дребни кубчета;
- 400 гр. пресни домати или една консерва обелени и нарязани домати - ако използвате пресни домати трябва да ги обелите, почистите от семената и нарежете на ситно;
- 2-3 стръкчета пресен босилек;
- 50 гр. прясно настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус.

     Начин на приготвяне:

     След като сте овкусили каймата оформете от нея малки кюфтенца. Загрейте тиган, в който да ги запечете. Не е нужно да са напълно изпечени, а само да хванат цвят от всички страни, защото след това ще ги досготвим заедно със соса. Когато са почти готови ги извадете и отделете. За соса може да използвате същият тиган, за да оберем ароматите от каймата. Запържете първо лука и морковите, които сте подготвили предварително по указания по-горе начин, за около 5 минути, след тях прибавете целината, а последно сипете доматите. Гответе така още 5 минути, след което поставете при другите продукти в тигана нарязаният на ситно босилек, разбъркайте и сложете кюфтенцата. Сега след като всичко е в тигана имате 7-8 минути, за да сварите и вашите Баветте (спокойно може да ползвате и друга паста ако не намерите такава). Сварете според инструкциите от опаковката. Горе долу по едно и също време трябва да са готови сосът и пастата. След като сте отцедили пастата добавете към нея соса заедно с кюфтенцата и разбъркайте хубаво. Сервирайте с прясно настъргания пармезан докато всичко е още топло. 


 





Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO