Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Ризото/Risotto

Share




     Според някои направата на наистина добро ризото е като това да се научиш да караш колело: нуждаеш се от доста тренировки докато се научиш и не малко концентрация след това. Различните видове ризото са много чувствителни на начина на приготвяне - време, количество, вид на използвания ориз оказват своето влияние върху направата на наистина перфектно ризото. По тази причина дори и в много добри ресторанти ризото-то не никак добро и се проваля пред домашно приготвеното. Важно е да изберете по-късозърнест и объл ориз, както и да е такъв, че по-скоро да се слепва, а не да стои на отделни зърна - например Арборио.

     Продукти:


- 1 ч. чаша ориз Арборио - ще стигне за около 3-ма;
- чаша бяло сухо вино (може да сложите и червено) - важно е обаче да е със стайна температура, за да не се получи шокиране на ориза от рязката промяна в температурата ако е го добавите студено. Това би довело до неправилно абсорбиране на виното от ориза и съответно ароматите и вкуса на виното няма да достигнат до сърцевината на ориза;
- 1 с. л. зехтин;
- 1 кубче телешки/пилешки/зеленчуков бульон - по ваш избор;
- 1 малка глава лук - нарязан на ситни кубчета;
- 1 морков - също на кубчета;
- 1/4 глава целина - отново на кубчета;
- 50 гр. пармезан;
- 50 гр. краве масло;

     Начин на приготвяне:

 Основата на всички рецепти за ризото е една. Всички останали вариации надграждат тази, която ще ви предложа. Загрейте в подходящ съд зехтина, след което запържете нарязаният на ситно лук. След като започне да омеква, но не и да променя цвета си, добавете ориза, така че да се запържат заедно докато цвета на ориза се избистри.  Когато това се случи добавете чашата бяло/червено вино, което не бива да забравяте, че трябва да е затоплено. Така на степен на котлона около средната оставете ориза да абсорбира виното. През това време разтворете бульона като се придържате към инструкциите за съотношение между ориз и вода, т.е. разтворете бульона в необходимото количество вода за сваряването на 1 ч. чаша ориз, която сте приготвили или респективно 2 и повече. Преди да започнете да го добавяте сложете и останалите зеленчуци в тенджерата, разбъркайте и след като виното е напълно абсорбирано добавете 1/3 от бульона. Захлупете и оставете да си къкри докато ориза изпие тази част от бульона, след което прибавете следващата 1/3 и така още веднъж. Когато бульона е напълно абсорбиран добавете маслото, разбъркайте, след което насипете и пармезана - може да е нарязан на ситно или настърган. Разбъркайте отново, но внимателно и нежно. Похлупете и оставете така за няколко минути. Трябва да получите хубава кремообразна текстура, след което може да сервирате, поръсвайки с малко ситно нарязани листенца целина.
      Хубавото ризото не трябва да е преварено, не трябва и да хрупа. Точно за това е важно времето за приготвяне, но за да уцелите идеалното ви трябват тренировки. За съжаление не мога да ви кажа колко е то, така че запретнете ръкави и започвайте с опитите. Успех!






Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

Dani каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Dani каза...

Много харесвам ризото и скоро правих една импровизация на тази тема:получи се невероятен вкус:http://beautiful-danito.blogspot.com/2009/10/blog-post_5610.htmlМоже да ти допадне.Нямам претенции за класическо ризото.

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO