Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Yamas, София

Share


     Ако се чудите къде в София да посетите гръцки ресторант, в който храната и атмосферата поне да се доближават до автентичните ресторанти в южната ни съседка, то YAMAS на  ул. Дойран 15 е един много удачен вариант. 
     За разлика от заведенията за хранене в Гърция, където буквално те издърпват от улицата, за да влезеш в някоя таверна (нещо, което по принцип не ми е особено любимо), то тук изобщо никой не ни посрещна. За сметка на това още на входа може да направите избора си на прясна риба от хладилната витрина и да подушите мириса на мoрска храна - това в най-добрия смисъл. Обстановката е приятна. Използваните цветове естествено са синьо и бяло. Масите са достатъчно далеч една от друга, за да не се блъскате с другите клиенти, но не достатъчно, че да не се надвиквате в един момент с тях и с живата музика, за да може да се чувате помежду си.  Живата музика в гръцки ресторант създава много приятна атмосфера, която те кара да  се наслаждаваш максимално на храната в приятната компания на чаша ледено узо. Обслужването не е лошо, но е някак по гръцки надменно и неглиже, а може ние да сме случили на такъв сервитьор. Важното обаче е храната, която е душата на всеки ресторант. Тук определно има душа.  Нарочно реших да опитаме само ястия, които са ни добре познати от посещенията ни в Гърция, за да мога да направя добро сравнение. Изводът ми е, че отново бих се върнал тук. Съотношението цена-вкус-количество е много добро. Гръцката салата за 6.90 лв. е типично по гръцки в голяма купа с на едро нарязани краставици и домати, лук, каперси, вкусни маслини и плочка сирене. Зехтина е на масата, така че спокойно да си я  овкусите без да ви го включат в сметката. Естествено нямаше как да пропуснем и другата традиционна салата - Дзадзики или Дзандзики, както е вписана в менюто тук. Ял съм и по-вкусна, но тази е достатъчно добра. Цена 5.50 лв. Често в заведение ми се е случвало да искам да ми изпържат тиквички по гръцки и сервитьора да се чуди какво е това. Е тук знаят дори без да им обясняваш. За 8.50 лв. хапнахме много вкусни тиквички, които можеха да са една идейка по-хрупкави, но пък това е моето предпочитание. Сосът който върви с тях ги допълва чудесно без да се натрапва повече чесън или да е безвкусен. Поръчахме също така и пържен Гаврос, което май в България е или хамсия, или цаца, но в Гърция си е Гаврос. В този случай напълно важеше правилото прясна риба да се яде само там където се вижда морето. Не беше лош, но нямаше и много общо с Гаврос хапнат покрай Бяло Море. За 9.90 лв. обаче получавате достатъчно голяма порция. За финал си поръчахме и мусака по гръцки, на която ако бяха сложили още кайма щеше да ми хареса повече, но и така не беше никак лоша - с едро нарязани на шайби тиквички, картофи и патладжан, и хубава дебела заливка. Това на цена от 7.70 лв. и то за огромно парче. Всичко това ни струваше 44.10 лв. за двама с включени две малки узо, без които със сигурност бихме загубили част от очарованието на гръцката кухня. Водата е безплатна, което не се среща често в България, но в Гърция е практика.
     Със сигурност ще го посетя отново, защото в менюто останаха много вкусно звучащи ястия, които с удоволствие бих опитал, а и без това избора на хубави гръцки ресторанти не е голям. Другият, които много ми харесва е ресторант "Елеа" в Пловдив, но за него някой друг път.
     Ресторант "Yamas" се намира в София на ул. Дойран 15.
     тел. за резервации: 08982 28980 



Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара:

Анонимен каза...

Софийският е ресторант с отвратително обслужване! При неколкодневна предварителна резервация и платен куверт от 60лв. получих маса до самия изход, където беше студено (!) и ме оставиха с чувството, че съм на тротоара.

15 мин чаках някой сервитьор да ми донесе меню! Точно един час чаках да ми донесат поръчаната салата! Като изразих недоволството си от обслужването пред управителя, вместо да се извинят един сервитьор после ми се накара, че заведението било пълно... Ако не могат да обслужват толкова хора, защо продължават приемат??? Отвратително заведение!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO