Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Ризото с аспержи и сметана

Share


     Италианците са напълно прави като казват, че човек се учи да прави ризото докато е жив. Може би не точно така, но смисъла е подобен. Лично аз харесвам всяко следващо ризото, което приготвя повече от предходното. Това може да се дължи и на факта, че всеки път го разнообразявам като му добавям нови продукти - нещо, което препоръчвам и на вас. Не се страхувайте да експериментирате и не се плашете от новите и екзотични вкусове, които срещате в една или друга  рецепта. Няма как да знаете какво ви харесва или не ви харесва докато не го опитате, така че смело напред, най-много да се опарите в кухнята, но това е част от удоволствието на готвенето.
     В конкретната рецепта освен обичайните лук, моркови и целина съм добавил аспержи, макар и консервирани, и сметана, с която целя да направя ризотото още по-сочно, кремообразно и някак по-нежно. Аспержите са едни от най-добре балансираните за хранене зеленчуци, които съществуват. В зеленчуковата класация те водят убедително почти всички зеленчуци със своя широк спектър от хранителни вещества, подходящи за една здравословна диета. Научете част от техните полезни вещества и свойства тук. Ето списъка с необходимте продукти за това ястие:

     Необходими продукти:

- 1 ч. ч. ориз арборио или по-обикновения перлен ориз, който е и по-достъпен и поне според мен добър еквивалент;
- 100 гр. аспержи;
- 150 мл. хубаво бяло или червено вино;
- 1 морков;
- 1 не много голяма глава лук;
- 50 гр. целина;
- 50 мл. готварска сметана;
- 50 гр. прясно настърган пармезан;
- 20 гр. хубаво краве масло;
- около 750 мл. хубав бульон - зеленчуков, пилешки или телешки по ваш избор;
- 1 с. л. зехтин.

     Начин на приготвяне:

     Нарежете лука, моркова и целината на ситни кубчета. В подходящ съд - по-дълбок тиган или не много голяма тенджерка - сипете зехтина и го загрейте, след което поставете зеленчуците да се запържат за 3-4 минути, а след това прибавете към тях и ориза. Пържете още 3-4 минути. Виното е важно да е със стайна температура, за да не шокираме ориза ако е студено и той да остане леко хрупкав. Налейте го при другите продукти и оставете така докато се изпари алкохола, респективно течността, и остане само аромата на виното - ето защо е важно то да е хубаво. Сега поетапно ще добавим бульона. Да кажем на три пъти по 250 мл. Когато оризът изпие първата част добавете следващата и така докато свърши. Към края прибавете масълцето, сметаната, нарязаните аспержи и 2/3 от настъргания пармезан, останалата част ще използваме за поръсване при сервиране. Разбъркайте нежно и внимателно. Сервирайте като оформите порциите с ринг и поръсите с останалата част от пармезан.

P.S. В случай, че не разполагате с рингове може да използвате празна, изрязана консервна кутия. Това е идеален начин да оползотворите този метален продукт, който иначе става само за отпадък. Спестявате пари, пазите околната среда и сервирате с вкус - 3 в 1.
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO