Сега ви предлагам да видите какво ще ви е необходимо, а успоредно с това ще давам още разяснения.
Необходими продукти за "Маки":
- кори "Нори" - в зависимост от броя на гостите - продават се обикновено в опаковки от по 10 листа, които е желателно да съхранявате на сухо място, защото ако се овлажнят се слепват и стават неизползваеми;
- пушена сьомга - обикновено суши се сервира със сурова риба - сьомга, риба тона или др., но ние ще използваме пушена, за да не става прекалено екзотично, а и за да я намерите по-лесно в магазина - опаковка от 200 гр. ще е достатъчна за 5 рула;
- 3 чаени чаши ориз за суши - да, има специален такъв и също се намира все по-често;
- 1 авокадо - изберете по-меко, то е по озряло, а и няма да хрупа;
- 1/2 обелена краставица - може да я ползвате и вместо авокадо, което предпочитате;
- 3 яйца - ще приготвим омлет с тях, който също ще добавим към нашите "Маки";
- 50 мл. прясно мляко - за омлета, ще стане по-пухкав и нежен;
- 1 малко коренче джинджифил - ще си го мариноваме сами, защото 10 лв. за едно бурканче от магазина ми се струват много;
- пригответе си също така сол, захар, оцет, лимонов сок и соев сос;
Начин на приготвяне:
За завиването на рулцата ще ви е необходима и бамбукова подложка, наречена "Макису", която ще улесни този процес изключително много. Разстелете подложката, а върху нея поставете първото "Нори" с лъскавата страна надолу. Вземете ориз и го разстелете върху кората, като от противоположния на вас край оставите около 2-3 пръста ивица без ориз. Сега върху ориза поставете сьомга от край до край, вурху нея ивичка омлет, а до тях пръчици краставица или авокадо, което предпочитате, а може да направите и от двата вида. Капнете малко соев сос върху кората, там където няма ориз, за да може полесно да се слепи към останалата част след като навием. А сега самото навиване. Повдигнете бамбуковата подложка и започнете навиването като притискате добре, така че да не остават кухини в рулцето. Като стигнете отсрещния край притиснете хубаво, така че да се получи слепването и сте готови. Звучи по-сложно отколкото е. Сега само трябва да вземете остър нож, леко да го овлажните, за да не полепва ориз по него и да нарежете нашето "Маки".
Вземете белачка за картофи и обелете кората на корена, след което пак с белачаката го нарежете на тънки ивички или кръгчета. Поставете го в малка купичка или бурканче. Сипете му вода, колкото да го покрие, а към нея добавете щипка сол, щипка захар, няколко капки лимонов сок и няколко капки оцет.
Поднесете заедно със соев сос, уасаби и маринованият джинджифил. Ако досега не сте успявали да изненадате приятелите си, този път със сигурност ще оберете овациите. Добър апетит!
2 коментара:
Благодаря за подробното обяснение .Ще я опитам с пушена сьомга .Поздравления.
Очаквам отзиви за това какво се е получило :) Успех!
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!