Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Домашно приготвено "Maki" Суши/Home Made "Maki" Sushi

Share



      Суши звучи много екзотично, нали? В действителност е, но хубавото е че всъщност то не е никак сложно за приготвяне вкъщи. В следствие на екзотичността обаче продуктите за него са относително скъпи, но пък могат да се намерят във все повече магазини. Има хиляди вариации на суши. Тази, която аз ще ви предложа е най-често срещаната. Нарича се "Маки" или суши рулца. Приготвят се като се завие риба, комбинирана с други продукти, около ориз и кори "Нори", които се приготвят от водорасли. След като се завие рулцето то се реже на 5-6 парчета, които обикновено се сервират като една порция. Сервирайте с паста уасаби, която е изключително люта, приготвена от зелен японски хрян. Няма как да минете и без соев сос, и маринован джинджифил, който се хапва след всяка хапка, за да неутрализира вкуса от предходната, особено ако опитвате различни видове суши, като по този начин ще може по-добре да усетите вкуса и ароматите.
     Сега ви предлагам да видите какво ще ви е необходимо, а успоредно с това ще давам още разяснения.

     Необходими продукти за "Маки":
- кори "Нори" - в зависимост от броя на гостите -  продават се обикновено в опаковки от по 10 листа, които е желателно да съхранявате на сухо място, защото ако се овлажнят се слепват и стават неизползваеми;
- пушена сьомга - обикновено суши се сервира със сурова риба - сьомга, риба тона или др., но ние ще използваме пушена, за да не става прекалено екзотично, а и за да я намерите по-лесно в магазина - опаковка от 200 гр. ще е достатъчна за 5 рула;
- 3 чаени чаши ориз за суши - да, има специален такъв и също се намира все по-често;
- 1 авокадо - изберете по-меко, то е по озряло, а и няма да хрупа;
- 1/2 обелена краставица - може да я ползвате и вместо авокадо, което предпочитате;
- 3 яйца - ще приготвим омлет с тях, който също ще добавим към нашите "Маки";
- 50 мл. прясно мляко - за омлета, ще стане по-пухкав и нежен;
- 1 малко коренче джинджифил - ще си го мариноваме сами, защото 10 лв. за едно бурканче от магазина ми се струват много;
- пригответе си също така сол, захар, оцет, лимонов сок и соев сос;

Начин на приготвяне:
                                                                                   Изплакнете хубаво ориза под течаща вода. Сложете го да се вари като спазвате инструкциите от опаковката. Добавете към него 2-3 щипки сол, също толкова захар и 1 ч.л. оризов или винен оцет. След като се свари оставате го похлупен докато истине. През това време  ще подготвим останалите продукти. Обелете краставицата и авокадото, след което ги нарежете на пръчици. Сьомгата обикновено е нарязана на много тънки парчета, които ние ще нарежем на ивици около 1,5 см. Пригответе омлета като разбъркате яйцата и добавите към тях прясното мляко и разбъркате още малко до получаването на съвсем гладка смес, която изсипваме в добре сгорещен тиган с незалепващо покритие и без мазнина. Изключете котлона, похлупете тигана и оставете така омлета да се приготви. Когато е готов го извадете и нарежете на ивички с широчина около 1 см. Така вече всички продукти са приготвени и остава единствено да завием нашите "Маки".
     За завиването на рулцата ще ви е необходима и бамбукова подложка, наречена "Макису", която ще улесни този процес изключително много. Разстелете подложката, а върху нея поставете първото "Нори" с лъскавата страна надолу. Вземете ориз и го разстелете върху кората, като от противоположния на вас край оставите около 2-3 пръста ивица без ориз. Сега върху ориза поставете сьомга от край до край, вурху нея ивичка омлет, а до тях пръчици краставица или авокадо, което предпочитате, а може да направите и от двата вида. Капнете малко соев сос върху кората, там където няма ориз, за да може полесно да се слепи към останалата част след като навием. А сега самото навиване. Повдигнете бамбуковата подложка и започнете навиването като притискате добре, така че да не остават кухини в рулцето. Като стигнете отсрещния край притиснете хубаво, така че да се получи слепването и сте готови. Звучи по-сложно отколкото е. Сега само трябва да вземете остър нож, леко да го овлажните, за да не полепва ориз по него и да нарежете нашето "Маки".   
    
     Мариноване на джинджифила:
     Вземете белачка за картофи и обелете кората на корена, след което пак с белачаката го нарежете на тънки ивички или кръгчета. Поставете го в малка купичка или бурканче. Сипете му вода, колкото да го покрие, а към нея добавете щипка сол, щипка захар, няколко капки лимонов сок и няколко капки оцет.

     Поднесете заедно със соев сос, уасаби и маринованият джинджифил. Ако досега не сте успявали да изненадате приятелите си, този път със сигурност ще оберете овациите. Добър апетит!   







Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

Dani каза...

Благодаря за подробното обяснение .Ще я опитам с пушена сьомга .Поздравления.

Bobbie каза...

Очаквам отзиви за това какво се е получило :) Успех!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO