





Като ви казвам най-вкусната има предвид наистина най-вкусната, особено за любителите на паста с морски деликатеси или по-тривиалното морски дарове. Чудесен вариант да изненадате гостите си или любимият човек с полъх от средиземноморието насред студената зима. Но, да се захващаме за работа, не че е много, но трябва да се свърши все пак.
Необходими продукти за 4-ма:
- 1/2 пакет талиатели;
- филетата на 1 по-голям лаврак. Обезкостяването е лесно ако имате остър нож. Започнете откъм опашката и следвайки с ножа костта продължете към главата. За да оползотворите максимална част от месото дръжте ножа в плътна близост до костта. Ще ви излъжа ако кажа, че е елементарно, но е въпрос на тренинг. Ако не се справите да изкарате цяло филе от първия път не е проблем, защото докато стигнем до сервиране то така или иначе ще се пораздроби. Сигурен съм, че при втория опит ще се справите по-добре освен ако не решите да не пробвате и не прибегнете до готови филета от магазина :)
- 150 гр. гренландски скариди, онези дребничките с оцъклените очички, най-добре пресни, но и замразени ще свършат работа;
- 150 гр миди, без черупките или около 300-350 гр. ако са с черупки, за да не се борите с почистването им е по-лесно ако си вземете замразени или пресни, но вече изчистени;
- 1 чаша шенин блан или друго ароматно бяло вино;
- щипка шафран;
- половин връзка пресен магданоз;
- 100-150 мл. течна сметана за готвене;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 с.л.зехтин.
В чашата с бялото вино поставете шафрана. Виното веднага ще приеме оранжев цвят, което е и целта ни. Осолете и поръсете с черен пипер филетата на лаврака. Изплакнете хубаво скаридите и мидите. Загрейте в един по-голям тиган зехтина, имайте предвид, че в него накрая ще бъдат абсолютно всички продукти, така че е важно да е достатъчно голям. В същото време на друг котлон поставете тенджера с вода и малко сол за сваряването талиатели, следвайки инструкциите от пакета, както съм споменавал зехтин във водата не ви е необходим. Когато зехтина е достатъчно загрял поставете първо мидите, осолете леко и разбъркайте за минутка две. След това поставете скаридите и отново разбъркайте. Тъй като и мидите и скаридите ще пуснат вода те по-скоро ще се задушават отколкото запържват, но това да не ви притеснява, в крайна сметка целта ни е да омекнат и да поемат от вкусовете, които следва да добавим. След минутка-две поставете върху мидите и скаридите, и филетата. Захлупете с капак и оставете така за няколко минути. Месото ще побелее, което показва, че е започнало да се сготвя. Хубаво е да махнем кожата на рибата, не защото не се яде, но ми се струва, че не е подходяща с тъмния си цвят за цветната симфония, която се оформя. С вилица отлепете откъм опашката част от кожата, за да проверите дали това става лесно, в случай, че да то може постепенно и внимателно да започнете да навивате кожата около вилицата, ако рибата е поомекнала това трябва да стане много лесно. След като приключите с тази процедура изсипете чашата вино в тигана и захлюпете. Оставете така за известно време. Постепенно виното ще започне да се изпарява, но дотогава нашите продукти ще са готови, а и ще са поели от аромата му. През това време нарежете магданоза на едро, дори и дръжките му. Нагледайте и талиателите, защото не трябва да ги преварявате. Свалете ги минута по-рано от котлона и ги отцедете от водата им. Поръсете морските деликатеси с нарязания магданоз, задушете за още минутка след, което изсипете готовите талиатели в тигана при останалите продукти. Може спокойно да изключите котлона, тъй като процеса на готвене продължава дори и след като сте свалили тигана от котлона. Вземете сметаната, полейте с нея продуктите в тигана и разбъркайте. Сега вече може да махнете тигана от котлона, да изчакате малко, така че всеки продукти да поеме от всичко вече поставено. Може да сервирате. Бялото вино и свещите идеално се комбинират с тази паста и с романтичната атмосфера на празник като свети Валентин или просто избран от вас ден за вечеря на свещи с половинката ви. Приятна наслада!
Очаквам отзиви :)
Принтирайте тази страница
1 коментара:
Много вкусно звучи, записах си рецептата, ще я направя, благодаря!!!
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!