Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Агнешко със зеленчуков сос

Share


     В навечерието на Гергьовден няма как да не сготвим агнешко. Много харесвам агнешкото по традиционна рецепта, но само, когато друг ми го сготви - аз обичам да опитвам нови и интересни рецепти. Точно една такава искам да ви предложа сега. Агнешкото е мариновано с микс от подправки в продължение на 24 часа, печено е на бавен огън и е сочно, и много вкусно. Може да не е като нашенското, но е напълно подходящо за трапезата на Гергьовден и няма да сбъркате ако си го приготвите. Вижте какво ви е необходимо:

     Необходими продукти:

- 2,5 кг. агнешки бут;
- микс от следните подправки - сол, захар, сушени лук и чесън, мащерка, черен и червен пипер;
- 5 с. л. зехтин;
- 1 с. л. балсамов оцет;
- 1 ч. л. оризово брашно;
- 5 с. л. прясно мляко;
- 1 с. л. горчица;

     Всички подправки се смесват, така че да се получи кремообразна смес. Не трябва да е нито рядка, нито гъста. В случай на необходимост добавете още от сухите подправки или от течните.

     За зеленчуковия сос:

 2 стръка селъри;
- 2 моркова;
- 1 тиквичка;
- 1 малка глава лук;
- 3 печурки;
- 3 с. л. зехтин;
- 750 мл. вода;
- сол и черен пипер на вкус.

     Загрейте водата заедно със солта, пипера и зехтина. Междувременно нарежете зеленчуците на кубчета, след което ги поставете в тенджерата и ги сварете. Когато са готови ги пасирайте хубаво. Трябва да се получи хубав гладък сос без бучици. Ако добавите още малко зеленчуци може да ползвате този сос и като зеленчукова крем супа.

     Начин на приготвяне:

     Обезкостете долната част на агнешкия бут, а горната оставете така както е на кокала. Обезкостяването ще отнеме време, но така на гостите ще им е по-лесно и вкусно. След като го обезкостите и почистите от излишните ципи, и мазнини овкусете хубаво. Това е най-важната част, така че не щадете сместа и подправките. Сега остава най-дългата част - 24 часа чакане. То обаче ще си струва, защото така всяка една подправка ще остави своята следа в това ястие, а прясното мляко ще подейства като окрехкотител, защото разгражда мускулните влакна. 

     След като мариноването приключи ще запечатаме агнешкото от всички страни в добре сгорещен тиган.  През това време загрейте фурната на 200 градуса. След като месото добие хубав златист цвят поставете агнешкото в керамична тавичка, покрийте го с алуминиево фолио и го печете за около 2 часа. Към края махнете фолиото, увеличете градусите до 250 и запечете още малко. След като е готово го извадете, нарежете на филийки с дебелина около 2 см., гарнирайте с избраната от вас гарнитура, аз избрах пресни запечени картофи, полейте със соса, който предварително сте затоплили, след което сервирайте с чаша хубаво червено вино. Тя ще е чудесно допълнение към това вкусно ястие
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO