Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Борш

Share


     В това студено време какво по-хубаво от това да се сгрееш с една вкусна, здравословна и витаминозна супа. Става въпрос за Борш. Супата е от украински произход, но е популярна из цяла централна и източна Европа, а предвид многото емигранти от тези територии по целия свят то спокойно можем да кажем, че тази супа е световно известна. Хубавото при нея е, че може да се консумира както топла, така и студена, което я прави идеална, не само за студените дни. Има различни вариации за приготвянето на борш, но основните продукти, които най-често се влагат са червено цвекло и зеле (червено или нормално), а по желание може да се добави и месо (свинско или телешко). Моето предложение за борш е изцяло зеленчуково и за приготвянето му ще са ви необходими...

     Необходими продукти за 6 души:


- 300 гр. - червено цвекло;
- 1/4 глава червено зеле;
- 1/4 глава целина - изберете средно голяма глава целина;
- 2 средно големи моркова;
- 1/2 малка глава лук;
- 2 с. л. зехтин;
- 1 л. зеленчуков бульон;
- 0,5 л. вода;
- 1 с. л. винен оцет;
- 1 ч. л. кафява или бяла захар;
- 6 с. л. кисело  мляко или заквасена извара - по желание.

     Начин на приготвяне:

     Много продукти, много кълцане, но нека не ви плаши - резултатът си струва. Твърдите зеленчуци нарязвате на ситни кубчета, а зелето на тънки ивички, но не много дълги. През това време загрявате в тенджерка зехтина и към него добавяте морковите, целината и лука, след което намалявате топлината на котлона и задушавате така за около 10 минути като добавите съвсем малко вода и разбърквате от време на време. Следва да добавите цвеклото, а след него и зелето. Разбъркайте хубаво и сипете бульона. В случай, че той не е достатъчен да покрие изцяло зеленчуците прибавете и водата.
  
     Варете на тих огън за около 20 минути или до омекването на продуктите в тенджерата, като периодично разбърквате. Към края прибавете оцета и захарта. След като сте приключили с термичната обработка и зеленчуците са достатъчно омекнали може директно да сервирате докато е гореща, но за още по-добър резултат няма да сбъркате ако оставите вашия борш да престои една вечер. Така вкусовете от различните зеленчуци ще се смесят още по-добре. Сервирайте с лъжица кисело мляко или заквасена сметана - това е по избор, но ще предаде още по-свеж и приятен вкус.

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO