Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Рататуй с домашна наденица и яйце

Share


     Рататуй е толкова популярно френско ястие, че магьосниците от Пиксар кръстиха една от успешните си анимации на него. Основните продукти са винаги едни и същи, но това не пречи вариациите да са безброй. Може да се приготви както печен на фурна така и задушен. И в двата варианта няма да сбъркате. За основата на моето ястие следвах рецепта на Гордън Рамзи включена в една от неговите книги, но към нея добавих домашна  наденица, а махнах някой подправки, на които не съм голям привърженик.

     Необходими продукти за 4-ма:

- 1 средно голям патладжан;
- 1 голяма червена чушка;
- 1 средно голяма зелена чушка;
- 1 средно голяма тиквичка;
- 1 малка глава червен лук;
- 250 - 300 гр. домашна наденица (по възможност, но в случай, че няма как да се снабдите с такава може да ползвате друга по ваш вкус);
- 3 - 4 щипки червен пипер;
- 2 щипки чили;
- 1/2 ч. л. кимион;
- 250 гр. пресни домати (обелени и нарязани на кубчета) или консерва с това количество;
- яйца - по ваша преценка;
- сол и черен пипер на вкус.

     Начин на приготвяне:

     Тъй като наденицата не е от най-здравословните продукти ще направим един малък трик, с който да се отървем от излишната мазнина.

    Загрейте тиган с незалепващо покритие. Нарежете наденицата на колелца, след което я запечете в тигана. След като се отдели мазнината я изсипете, а наденицата отделете в чиния - ще я ползваме отново малко по-късно. 

     Нарежете зеленчуците - патладжана и тиквичката на кубчета с дебелина около 1,5 см., лука на ситно, а чушките първо на ивички, а после на жулиени. Сега загрейте отново същият тиган и запържете за минута-две лука, а след това към него добавете последователно патладжаните, чушките, а след още две-три минути, тиквичките и подправките. Гответе така за десетина минути, на не много силен котлон, а след това добавете доматите и наденицата. Оставете на котлона за още не повече от пет минути, колкото да могат да се смесят ароматите и да се изпари част от течността на доматите.

     Включете фурната на 200 градуса. Докато загрява прехвърлете вашият рататуй в подходящ съд за печене освен ако тигана ви не става и за използване във фурната. Сега по ваша преценка оформете 2 или 4 гнезда, в който да счупим яйцата. Поставете във фурната и печете около 10 минути или до готовност на яйцата, но без да ги препичате, защото ще станат като гумени и сухи. Може да сервирате като основно ястие или като предястие. Точно в този вариант е по-подходящо да консумирате зимата, но ако махнете наденицата става идеално за лятото, а тогава може да сервирате и добре охладено.    
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO