Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Мусака по гръцки или Гръцка мусака

Share


     Мусаката, както и много други ястия от Балканите, е с неясен произход. Естествено гърците се опитват да си я запазят, но исторически погледнато това ястие е с по-скоро арабски, и то под формата на студена салата, отколкото с балкански произход. Това обаче не пречи на гърците да приготвят един наистина много вкусен вариант на мусака. Техният начин на приготвяне е на 3 слоя изградени от следните продукти - патладжани, полети със сос от кайма, домати и лук, а най-отгоре бял сос подобен на бешамел. Моята гръцка мусака е по-скоро нещо средно между оригиналната рецепта, различни варианти, които съм опитвал в Гърция и нашенската.

     Необходими продукти:

- 500 гр. кайма - традиционно трябва да използвате агнешка или телешка, но и свинска ще ви свърши работа;
- 1 наистина голям патладжан;
- 500 гр. картофи;
- 500 гр. домати;
- 1 глава лук;
- 1/2 връзка магданоз;
- зехтин;
- 100 гр. кашкавал;
- 1/2 ч. л. канела.

За овкусяване на каймата:

- сол;
- черен пипер;
- бял пипер;
- риган;
- босилек;
- майорана;
- кимион;  

Количеството на подправките е въпрос на вкус.

За соса:

- 50 гр. масло;
- 100 гр. брашно;
- 1/2 л. прясно мляко;
- 2 яйца;
- щипка индийско орехче.

     Начин на приготвяне:

     Като за начало трябва да се захванем с патладжаните - обелваме, нарязваме по дължина на филийки, осоляваме и оставяме да се отцедят. През това време овкусяваме каймата с всички изброени по-горе подправки. Доматите измиваме и обелваме, след което режем на ситни кубчета. Същото правим и с лука. Картофите също трябва да измием и обелим, но тях ще нарежем на колелца с дебелина около сантиметър, след което ще ги бланшираме докато започнат да омекват, но не и да са напълно сварени.

     Сега загряваме един тиган с малко зехтин, в който ще запечем патладжаните от двете страни. Добре е да са достатъчно готови, че да не хрупат, но не и толкова, че да се разпадат, когато ги вадите от тигана. След като приключите с тях се захващаме с каймата. В същия тиган, в който запекохте патладжаните запържете каймата, добавете към нея лука и магданоза, а накрая доматите. Варете така за около 15 минути, а към края добавете канелата. И така: имаме бланширани картофи, запечени патладжани и страхотно ухаещ сос със кайма.

     В тавичка - ако имате възможност да се придържате към кулинарните модни тенденции то трябва да е керамична; изглежда страхотно, а и е може би най-здравословният съд за приготвяне на храна - но да продължим...в тавичка с размери горе долу 30 см. на 30 см. и дълбочина около 10 см. започнете да нареждате продуктите. Поливаме с малко зехтин дъното, редим един пласт картофи, над тях филийките патладжан, поливаме със сос и повтаряме - картофи, патладжани, сос. По всяка вероятност при това количество продукти реденето ще приключи тук, така че сега трябва да направим белият сос, с който ще полеем най-отгоре нашата гръцка мусака.

     За приготвянето на соса ще ви е нужна една касеролка или тиган, в който да разтопите маслото, след което да добавите брашното, бъркайки интензивно, успоредно, с което постепенно сипвате прясното мляко и продължавате да бъркате, така че да не се получат бучки. Когато се получи не много гъста каша свалете от котлона, добавете двете яйца, разбъркайте отново и добавете настърганото индийско орехче. Готово, остава да залеем останалите продукти.

     Загрейте фурната на около 200 градуса и когато е готова поставете тавата вътре, в средата. Печете около 30 минути или докато повърхността не започне да променя цвета си, когато това стана извадете тавата, настържете кашкавала и поръсете мусаката с него. Върнете във фурната и печете до златисто. Сега вече всичко е готово. Няма повече печене и бъркане, остава само да разрежете, да опитате и ще ви стане ясно защо гърците се опитват да си присвоят това наистина вкусно и ароматно ястие.
 
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара:

Анонимен каза...

Здравей Боби,
Ве4е 2 пъти правих тази мусака и се хареса на цялото семейство(само 4е без майорана-не намерих),а утре ще пробвам пъстървата на фурна.Благодаря

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO