Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Мариновани свински стекчета

Share


     Напоследък все повече се замислям дали да предпочета хубаво свинско месо или пилешко. Определено ако пилешкото е 100 % натурално то е по-добро и полезно, но предвид как се гледат пилетата и с какво се хранят, а и с какво се обработва месото им преди продажба вече не е толкова сигурно дали то е по-добро, освен ако не е гледано при баба на село. Наистина със свинското рискувате да си увеличите малко холестерола, но поне е по-малко вероятно то да е пълно със съмнителни хормони, а и ако използвате бон-филето дори недостатъка с холестерола почти отпада. Ето ви един много сочен и вкусен вариант за мариноване на стекчета от свинско бон-филе.

     Необходими продукти:

- 500 гр. свинско бон-филе - ще е достатъчно за двама, тъй като ще използваме единствено средната най-крехка част от месото - останалото не пречи да се маринова и приготви по същия начин;
- 50 мл. хубаво червено вино;
- 1 ч. л. горчица;
- 3 с. л. зехтин;
- сок от 1/2 лайм;
- черен пипер;
- бял пипер;
- кимион;
- сол на вкус;

     Начин на приготвяне:

     Тук няма нищо сложно. В подходящ съд смесвате всички изброени по-горе съставки и разбърквате хубаво. Виното ще окрехкоти месото и ще му придаде хубав аромат, горчицата, сокът от лайм и подправките ще го овкусят, а зехтина ще е свързващото звено между тези подправки. След като маринатата е готова след да подготвим и месото. Избирайте винаги прясно, не замръзявано месо с хубав свеж цвят. Отделете от месото всички мазнини, ципи и жили. Не са много, а и става съвсем лесно. Изрежете двата му края, а средната част разрежете напречно на колелца с дебелина около 2 см. Разрязвайки напречно на мускулните влакна ще спомогнем и за това месото да е още по-крехко. Сега полейте стекчетата с маринатата и оставете да престои поне час, а ако имате време и повече. Когато сте готови с тази част остава да изпечем.

     Естествено най-вкусно би станало на грил на дървени въглища, защото нищо не може да се сравни с този вкусен, опушен аромат, който придават те, но за съжаление в домашни условия това рядко е постижимо, така че ще се наложи да използваме добрият стар електрически грил или тиган. Сгорещете хубаво без да прибавяте допълнителни мазнини и печете първо от едната страна за около минута, две, след което обърнете от другата и печете отново за същото време. Целта на това е да "запечатаме" месото, така че сочността му да остане в сърцевината, където й е мястото. След запечатването продължете да печете до готовност, но без да прекалявате, за да не изсъхне месото. Това означава още по около 2 минути от всяка страна на вашите стекчета. Всяка гарнитура е подходяща за това ястие. С него въврви и същото червено вино, което използвахте за мариноване.  


Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO