Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Джейми Оливър - трикове и съвети

Share



     Всеки един от нас трябва да следва някои прости основни правила, за да се чувства добре в кухнята в собствения си дом, смята Джейми. Ако се научите да мислите в тази насока, ще видите, че е много лесно да нахраните себе си и семейството си с вкусно ястие, а не да отскачате непрекъснато до ресторанта.


      Ето само част от полезните съвети и трикове, които Джейми Оливър проповядва в своите предавания и книги:

     Снабдете кухнята си с добри съдове за готвене. Не ви трябва цяла камара, само няколко качествени тигани и дълбоки тенджери с дебели дъна. Прибавете добра дъска за рязане и качествен нож, така ще подобрите поне с 15 % готварските си умения.
     Когато готвите паста, първото нещо, което трябва да направите, е да сложите подправки във водата. Ако използвате готварска сол, трябва ви по една равна чаена лъжичка на литър вода. От морската сол ще ви трябва малко повече. Ако не подберете добре подправките, пастата няма да има вкус.
    
     Когато задушавате зеленчуци в китайски уок, трябва да сте приготвили всичките си продукти предварително. Изчакайте уокът наистина да се нагорещи, преди да започнете.

    Използвайте правилния съд. Ако сложите студен продукт в хладък или нагорещен тиган, можете да съсипете качествата му.

     Планирайте предварително. Ако искате да спестите до 40% от разходите си за храна, научете се да си правите бюджет за продуктите. Най-лесният начин е да седнете на масата с човека, с който живете, и да планирате седмицата предварително. Добре е да уточните рецептите, както и кой кога ще се храни вкъщи. Избирайте различни продукти и цветове, не купувайте едни и същи неща от супера всяка седмица.

     Заредете дома си с основните продукти - брашно, ориз, всякакви подправки. Хубавото на добре заредения килер е, че когато донесете вкъщи риба или пиле например, лесно може да го сготвите по всякаква рецепта - испанска, френска, италианска, мароканска.

     Включете и останалите вкъщи. Независимо дали това са децата или съпругът, започнете да готвите заедно. Добре е да предадете уменията си и на малките вкъщи.

     Опитвайте отново и отново. Това е важен принцип в кулинарията, за да се приближите към съвършенството. Ако детето ви или приятелят ви приготвя нещо за вас, излъжете, че ви харесва. Нека не губят ентусиазма си да опитват пак и пак, докато се получи наистина добре. Когато дадете шанс на някого да се гордее с постижението си, ефектът за следващите му опити в кухнята ще бъде поразителен.

     Спазвайте рецептата! Често, когато хората готвят по рецепта, те нямат всички продукти и започват да импровизират. А после се чудят защо не е вкусно. Защото не спазват инструкциите. Това е като при картата - ако не следваш посоките, няма да стигнеш там, където искаш.

     Гответе ястията в групи. Основният принцип е, когато сготвите едно ястие, после да можете да го трансформирате във второ и трето. Например, ако направите сос “Болонезе” и залеете с него спагети, имате едно ястие. На следващия ден може да използвате соса например за лазаня.

     Разузнайте къде са най-добрите магазини или пазар в квартала около вас. Добре е да знаете къде се продава качествено и винаги прясно месо, откъде да вземате зеленчуците си и откъде рибата. Постепенно разширявайте периметъра на търсенето си.

     Престанете да заменяте истинското хранене с вафли и закуски. Никой не е ангел и аз също обичам чипс и шоколад. Не може обаче да ядете това по цял ден и да твърдите, че се храните качествено. Ако освен това вместо вода пиете кола или други сладки сокове, катастрофата е пълна! Ако не можете да се въздържите вкъщи, просто не купувайте тези неща.

     Отглеждайте нещо! Независимо дали живеете в града или в провинцията, отглеждайте билки, зелени зеленчуци, а дори и само люти чушлета. Когато се научите как да гледате зеленчуци, това ще ви промени. Билките вършат чудеса в организма ви, а когато слагате повече подправки, няма нужда от толкова сол, защото готвите с повече естествени аромати.

Източник: 24 часа

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO