Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Патешки гърди с боровинки/Duck breasts with blueberries

Share


     Филето от патешко месо е нещо много вкусно, особено когато е приготвено добре, но за съжаление това не винаги се получава, защото е малко специфично от към време за приготвяне. Минута по-рано или по-късно и може да стане жилаво и задъвкващо се. Като цяло е полезно и здравословно, но не е добре да се прекалява с него, защото освен полезните протеини и желязо, а и липсата на мазнини, съдържа и сравнително високо ниво на холестерол. Друг недостатък е високата му цена - около 20 лв. за килограм филе без кожа. Това обаче са все сухи факти, които изисканият вкус, който ще се получи накрая ще заличи. Ето как...

     Необходими продукти:

- 3 филета от гърди - без кожа, около 500 гр.
- боровиники - от сладко или замразени - 100 гр. Ако са сурови ще ви трябват и 75 гр. захар;
- сол и микс от пипери на вкус;
- 2 с. л. зехтин;
- 75 мл. червено вино.

     Начин на приготвяне:

     Изплакнете филето под хладка вода, след което го подсушете. Почистете го от ципите и жили ако има останали такива, след което го осолето и поръсете с прясно смлените пипери. Сложете го в купа и полейте със зехтина. Оставете така за няколко часа да се овкусява...Загрейте тиган, след което ги поставете вътре да се запекат. Тук трябва да внимавате. Хубаво е вътре да останат розови, за да са сочни и наистина вкусни. За целта печете под капак не повече от 3-4 минути от всяка страна. Когато са готови извадете и оставете да си "починат" и да си дръпнат обратно сочността към вътрешността. В случай, че ползвате замразени боровинки следва да ги карамелизираме. Загрейте отново тиган и поставете захарта вътре, след нея размразените боровинките. Бъркайте постоянно, за да не загори захарта. Към края на карамелизирането изсипете и виното. То ще остави само аромати си към този сос, а алкохола от него ще се изпари. Не трябва да става много гъс, но не трябва и да е рядък. Ако ползвате сладко то единствено трябва да загреете сладкото и да добавите виното. Гъстотата трябва да е същата. И така...гърдите са изпечени, имаме готов боровинков сос. Може да сервирате така както са цели филета или да нарежета напречно, след което да полеете с боровинковия сос. Аз лично гарнирах с оризови спагети овкусени със сос от стриди. Мисля си, че това е една наистина добра идея за романтично ястие и идеален завършек на уикенда.





Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

aneta boteva каза...

За втори път приготвям патешко бон филе с боровинков сос - става перфектно!
Заслужава си човек да се поглези поне веднъж, особено на Нова година

Bobbie каза...

О, да! Патешкото е наистина подходящо, когато искате да поглезите небцето, но само ако е приготвено наистина добре, а именно да се уцели момента да спре готвенето, когато е най-крехко и сочно, защото в противен случай може много да се изложи човек. Успех в кухнята!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO