Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Домашно приготвени сушени домати/Home made sun-dried tomatoes

Share


     Наскоро гледах предаването "В кухнята на Звездев", в което Иван Звездев приготви сушени домати на фурна. Изглеждаха апетитно, но друго си е да са сушени на слънце, набрани от градината и мариновани с домашен босилек и зехтин, за съжаление той не е домашен. Разбира се този вид сушене е възможен единствено лятото, но пък готовият продукт може да се консумира целогодишно. И ако в повечето части на света сушените домати се консумират едва от няколко десетилетия то италианците ги сушат от както се помнят...и то на слънце!
   
     Продуктите, които ще са ви необходими са следните:

- домати - за предпочитане са така наречените полски, защото съдържат по-малко течност и следователно ще изсъхнат по-бързо, а количеството е по ваше желание и възможност;
- сол;
- винен оцет;
- вода;
- чесън - по желание;
- босилек;
- каперси;

      Начин на приготвяне:

     Нарежете доматите на 2 или 4 според големината им,  осолете ги без да прекалявате, след което ги оставете да съхнат на директно слънце (може би ще се наложи да изчакате до догодина, но може пък да пробвате на фурна).  След като са напълно изсъхнали ги накиснете в подходящ съд с 3 части вода и 1 част винен оцет за 2 часа. След като е изтекло времето ги подсушете, наредете ги в бурканчета като между доматите слагате босилек, чесън и каперси...количеството е по ваш вкус, но не прекалявайте, нека се усещат всички вкусове. Важно е да няма надделяващa съставка! Допълнете бурканчетата със зехтин, затворете, стерилизирайте, охладете и за най-добър вкус консумирайте най-рано след няколкко седмици. Не е никак сложно...като се изключи че отнема време, но си струва. И то дълго след като сте приготвили.




Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO