Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Патладжан по гръцки/Greek-style aubergine

Share



На Балканският полуостров се водят спорове за много рецепти - коя Българска, коя Турска, коя Гръцка или Сръбска и всеки дърпа всичко вкусно към себе си. Според мен истината е че всички ползват една основа, която са надградили с нещо свое и това предава на дадена рецепта местна автентичност. Конкретно тази рецепта, която ще ви предложа сега мисля, че освен Гърците никой друг не си е преписал, а и да вкусиш този патладжан някъде на брега на Егейско море с чаша узо е наистина неповторимо.

Необходими продукти:


на човек по 1/2 патладжан;
- на всяка половинка патладжан по 75 гр. хубаво бяло саламурено сирене;
- 1 връзка магданоз;
- зехтин;
- сол и черен пипер;
- това е добавка от мен - любимите ми сушени домати: 4 -5 по-едри парченца;

Начин на приготвяне:


Измийте хубаво патладжана, след което го разрежете през средата. Направете разрези във всяка посока от към сърцевината на патладжана, след което осолете, поръсете с черния пипер и залейте със зехтина. Сложете повечеко от него не е много диетично, но какво пък, поне ще стане по-вкусно. Оставете на страна, а през това време загрейте фурната на 200 градуса. Докато температурата се повишава може да нарежете магданоза на ситно, сушените домати също така и да натрошите сиренето.  Смесете така подготвените продукти. 
Сега вече поставете патладжана в тавичка, а нея в средата на фурната. Печете така докато патладжанът е добре омекнал и започне да променя цвета си. Когато това стане го извадете от фурната и поставете върху му сместа от сирене магданоз и сушени домати. Върнете отново във фурната като увеличите температурата до около 250 градуса и доближите по близо до горния реотан, за да се запече. Когато това стане значи сте приготвили първият си патладжан по гръцки. Чудесен както за предястие така и за гарнитура.






Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

Анонимен каза...

Точно тези патладжани по гръцки търсих. Ядохме такива на Халкидики и много ни харесаха. Ще ги направя точно по този начин. Благодаря за рецептата.

Анонимен каза...

Много благодаря! Търсих тази рецепта много дълго, а самата презентация е страхотна. Мерси и добър апетит!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO