Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Фритата с пиле и картофи

Share


     Фритата е ястие с италиански произход подобно на френските омлети, но основната разлика е в последователността, в която се влагат продуктите за приготвянето (при омлетите съставките се разбъркват заедно и след това се запичат на тиган, докато при фритата яйцата се разбъркват отделно, за да поемат повече въздух, което да предаде по-голяма пухкавост на това ястие). Друга разлика е, че освен на тиган ястието се запича и във фурната на грил функция. Приликата с омлетите е, че продуктите, които може да използвате са безброй. Буквално всичко, което ви се намира в хладилника може да бъде поставено в тигана заедно с яйцата стига разбира се да си подхождат, но това често е въпрос на вкус. Ето моето предложение:

     Необходими продукти (за 4-ма):

- 200 гр. пилешко филе;
- 1 голям картоф - около  250 гр.;
- 1 морков - около 100 гр.;
- 1/4 малка глава червен лук;
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин;
- 1/2 ч. л. сусамово олио;
- 4 яйца;
- сол и черен пипер на вкус.

     За салца от домати:

- 5-6 листенца пресен босилек;
- 1 голям домат;
- сокът от 1/2 лимон;
- 1/2 ч. л. сусамово олио или зехтин.

     Обелете домата и го нарежете на кубчета. Поставете го в купичка, след което добавете и останалите съставки. Разбъркайте внимателно.

     Начин на приготвяне:

     Приготвянето на това ястие е съвсем лесно и бързо. Дори и да ви изненадат гости ще може да го приготвите за 30-тина минути или малко повече.

     Картофите и морковите обелете, и нарежете на кубчета с големина не повече от 1 см. Пилешкото месо нарежете също на кубчета и ги овкусете с малко зехтин, сол и черен пипер, и други подправки ако желаете. Лукът нарежете на много ситно. Загрейте тиган с незалепващо покритие, който да е подходящ и за използване във фурна, тъй като ще трябва и да запечем. Сипете зехтина, поставете картофите, морковите и лука, и запечете така за около 10 минути като разбърквате периодично. Следва да поставите пилешкото и отново да разбъркате. Докато продуктите в тигана се готвят разбийте хубаво яйцата в друг съд като им добавите малко сол и пипер.
  
     Когато пилешкото е почти готово, т.е. след около 5 минути, сипете яйцата и разбъркайте леко тигана, така че да се разстелят равномерно. Сега идва момента да загреете фурната на 200 градуса на грил функция (или на горна фурна ако няма такава). След като яйцата започнат леко да се отделят от стените на тигана и фурната е достигнала желаната температура преместете от котлона и запечете докато фритатата започне да променя цвета си, за което ще са необходими не повече от 5 минути. Не я дръжте много повече, освен ако не е необходимо, защото ще започне да изсъхва.

     Може да сервирате както топла така и леко охладена като сипете по лъжичка от доматената салца върху всяко парче. Ястието е подходящо за леко похапване по всяко време на деня без да се налага да броите калории и да се притеснявате за формата си. 

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO