Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Лазаня "Болонезе"

Share





     Може да ви прозвучи странно, но има теории, според които лазанята като наименование не е с Италиански/Латински произход, а с Гръцки. Предполага се, че Римляните са взаимствали името на това ястие от гръцката дума "lasana" - гърне за готвене, и са кръстили ястието "Lasagna" на името на съда, в който са го приготвяли. Според друга теория, която дори включва и тестените кори, с които се приготвя лазанята, наименованието идва от гръцкото "laganon" - вид тънко разточено тесто, което се реже на широки ивици. Дори в днешно време в Гърция може да откриете тънки хлебчета наричани "lagana". Всичко това обаче, вярно или не, обяснява единствено името и част от продуктите необходими за приготвянето на лазаня, а като цялостно ястие не мисля, че може да се спори за произхода, а именно - поредната италианска рецепта популярна в цял свят.

     Може да приготвите лазаня по всевъзможни начини. Реално погледнато почти всеки сос, с който приготвяте дори и най-обикновени спагети може да послужи за сготвяне и на една страхотна лазаня. Но преди да се отдадем на разнообразието и импровизирането искам да ви предложа една класическа, леко изменена от мен, рецепта за лазаня със сос "Болонезе" (друг, съвсем малко по-различен, вариант на този сос може да откриете тук).

     Необходими продукти:

- 1 опаковка кори за лазаня;
- 500 гр. свинска или телешка кайма - домашно смляна от истинско месо или "Стара Планина", макар, че се спори по въпроса за качеството на този нов стандарт. Какво е вашето мнение за продуктите произведени по този стандарт?
- 2 моркова - около 100 гр.
- 1 малка глава червен лук;
- 50 гр. целина - просто обожавам аромата на целина;
- 100 гр. гъби печурки - не са част от класическата рецепта за "Болонезе", но все пак това е вариация;
- кимион, черен пипер, риган, сол, кориандър - на вкус, за овкусяването на каймата - важното е да се получи ароматно мляно месо, така че може да замените с подправки по ваш вкус и да споделите какво сте използвали;
- 400 гр. цели белени домати - искаше ми се да използвам пресни, но те са вече толкова безвкусни, че реших все пак да ползвам консервирани.

     За сос бешамел:

- 300 мл. прясно;
- 50 гр. масло;
- 50 гр. брашно;
- 100 гр. пармезан.



    
     Начин на приготвяне:

     Както обикновено започваме с овкусяването на месото, в случая каймата, за да има повече време да поеме ароматите на подправките. През това време нарязваме зеленчуците (лук, целина, моркови, гъбки) на ситни кубчета. Ако е минало достатъчно време и мляното месо е добре овкусено може да започнем същинското приготвяне. За целта загряваме една тенджерка или по-голям тиган, след което добавяме първо каймата, а след нея и всички зеленчуци, освен доматите. Разбъркваме, така че да се смесят продуктите и техните вкусове и така около 5 минути или докато каймата е променила изцяло цвета си. Сега идва ред и на доматите. Тъй като ще използваме цели може да ги смачкате с ръце докато ги слагате при останалите продукти или да ги поставите и тогава с бъркалката да ги раздробите. Вторият вариант е свързан с по-малко цапане. Така, след като вече всичко е в тенджерата оставяме да поври за не повече от 5 минути, а след това сваляме от котлона и похлупваме. 

     Приготвили сме вече болонезето, а сега остава да се захванем с бешамела и подреждането на лазанята. В по-малък съд разтопяваме маслото. Когато е напълно разтопено и добре загряло прибавяме брашното и бъркаме интензивно, за да не загори. Когато се смесят хубаво тези два продукта трябва да прибавите прясното мляко и да изключите котлона, но междуврменно продължавайте да бъркате интензивно, за да не се получат бучки в соса. Сега идва ред да добавим и пармезана, но само 2/3 от него. Той ще се разтопи и ще се получи хубав кремообразен сос. В случай, че е станал прекалено гъст може да добавите още малко прясно мляко. Целта е да се получи сос, който е малко по-гъст от боза.

      Сега остава да съберем всичко в едно. Изберете една подходящата тавичка. Аз лично ползвам керамична такава, която е идеална за това ястие. Горе долу 30/30 см. и дълбока около 10 см. Ако не разполагате с точно такава, то всяка тава, стига да не е кръгла, ще е подходяща. На дъното може да капнете няколко капки зехтин, така че да избегнете евентуално залепване. Първо редим един ред кори, които поливаме с част от болонезето. Покриваме с кори, които този път заливаме с част от бешамела, поръсваме с останалия пармезан и слагаме малко болонезе. Отново покриваме с кори. Сега следва още един пласт болонезе, кори и завършваме с разливането на цялото останало количество бешамел върху лазанята. Няма да е необходимо да поръсваме с допълнително пармезан или друго сирене/кашкавал, но по желание може да добавите още малко. Остана да запечем. Загряваме фурната на 200 градуса. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем в средата на фурната за около 30 минути, след което махаме фолиото, вдигаме градусите на 250 и включваме само на горно печене, за да получим хубав цвят на повърхността. Готов. Оставяме да изстине и сервираме. Тази лазаня е подходяща както за ястие за романтична вечеря така и за лежерно похапване с приятели.

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара:

n_petrovad@abv.bg каза...

Чудесно е,че я има тази информация!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO