Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Еко пиле по градинарски

Share


     Като съм започнал с био продуктите реших да ви покажа, че от тях се получават не само салати, а и по-хранителни ястия. В случая става въпрос за "пиле по градинарски", може да го срещнете в заведенията предлагащи обедно меню. Аз обаче вместо масово използваните бройлери, реших да използвам месо от свободно гледани пилета, а и изцяло био-зеленчуци, които могат да бъдат всякакви по ваш вкус. Характерно за свободно гледаните пилета е това, че движейки се повече тяхната мускулатура се развива по-добре и съответно ако не ги готвите достатъчно дълго месото им ще бъде по-жилаво от това, на който сте свикнали. За това е необходимо да се въоражите с търпение за сготвянето на това ястие, освен ако не готвите с тенджера под налягане където този процес се ускорява. И така, ето какво ви е нужно:

     Необходими продукти:

- 1 цяло пиле - около 1.400 кг - органично или свободно гледано;
- 3 стръка селъри - разбира се био, както и всички зеленчуци по-долу;
- 2 глави лук;
- 2 големи моркова;
- 100 гр. целина, от главата;
- 4 средно големи картофа;
- 7-8 гъбки печурки;
- сол на вкус - за предпочитане по-малко и то калиева, а не натриева;
- микс от пипери - черен, бял, зелен и розов - не смлени, а на зърна. Поне 20-тина зрънца.

     Начин на приготвяне:

     Като за начало малко транжиране. Ако имате кухненска ножица я използвайте, за да отделите бутчетата и крилцата. Ако нямате пак ще се наложи да ги отделите, освен ако нямате достатъчно голяма тенджера, в която да сварите цялото пиле плюс зеленчуците. Аз лично си поиграх да отделя и месото от гърдите, което заделих за друго ястие, но ако не ви се занимава или чакате повече гости то го оставете, като единствено разделите останалата част от пилето на още 2 - 3 части, така че да се получат общо 6-7 по големи парчета пиле (това включва и бутчетата, и крилцата). Сега загрейте около 1.5 л. вода в достатъчно голяма тенджера и след като заври поставете вътре пилето, пиперените зърна и солта. Варете така около 40 минути. През това време ще подготвим зеленчуците. Картофите обелваме и нарязваме на едро. Морковите и лука също, а селърито само измиваме хубаво и отново нарязваме на едро. Целината може още сега да поставите при пилето, не е необходимо да я режете. Ако използвате цяла, малка глава то трябва само да я обелите и измиете. След като минат 40-те минути извадете парчетата пиле (без бутчета и крилца) и добавете към тенджерата подготвените зеленчуци. Ако е необходимо да доливате вода, то ползвайте предварително кипната, за да не спирате процеса на варене. Пилешкото, което извадихте оставете да изстине, след което обезкостете и оставете на една страна. Сега оставете месото и зеленчуците да се варят на по-бавен огън без да захлупвате за още около 30 минути. 10-ина минути пред да изтече това време включете фурната да загрее до 250 гр. Когато пилешкото е готово го поставете в тавичка заедно с всички зеленчуци и част от бульона, след което запечете за около 20 минути.  Може да добавите и месото, което обезкостихте или да го използвате за вкусна пилешка супа. Останалата част от бульона оставете да изстине и може спокойно да замразите, и използвате за следващ път. По този начин ще имате истински пилешки бульон без консерванти и то само от органични продукти. Няма нищо общо с нито един вид бульон на кубчета. След готовност на ястието, консумирайте приятно топло и се насладете на свежия и пролетен вкус, който то има. Добър апетит!

Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO