Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!
Традиционно на Никулден се поднася шаран. Пълнен, запечен на слаба фурна, овкусен с интересни подправки, приготвен така, че дори и да не обичате шаран има вероятност да ви хареса.
Необходими продукти:
- 1 шаран - около 1.5 кг.
- 1 ч. ч. ориз;
- 100 гр. бекон;
- 50 гр. сушени домати;
- 1 щипка шафран;
- 1 чаша бяло вино;
- 1 кубче зеленчуков бульон;
- 2 с. л. зехтин;
- 1 лимон;
- 6-7 листенца прясна салвиа;
- лимонов пипер;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Изплакнете хубаво шарана ако сте го купили изчистен, а ако не то се заемeте с изчистването му. След като го изплакнете го подсушете, осолете и поръсете с черния пипер. Оставете така да се овкусява, а сега ще се заемем с ориза. Сложете тиган или малка тенджерка да загрява на котлона. Нарежете бекона на кубчета и го запържете (той ще придаде от своя аромат на рибата и така ще притъпи силната миризма на риба, която не допада на много хора). Добавете към него ориза и зехтина. Пържете докато цвета на ориза се избистри, а след това изсипете чашата бяло вино. Изчакайте да се изпари и поеме от ориза, и едва тогава започнете постепенно да добавяте предварително разтворения бульон. Нарежете сушените домати на ситно и ги сложете при останалите съставки. Поръсете с лимоновия пипер и шафрана. След като ориза е изпил и последната част от бульона поставете към него листенцата салвия и разбъркайте. Свалете от котлона и оставете да изстине. Добре е ориза да не е съвсем готов, защото след това ще го печем заедно с шарана, който вече трябва да се е овкусил добре и можем да пристъпим към пълнене. Докато се занимаваме с тази част включете фурната да загрява на около 200 гр. Оризовата плънка ще е напълно достатъчна, за да се събере в рибата. С лъжица прехвърлете плънката от тигана в рибата, след което е желателно да позашиете корема, за да не я изгубим в тавата, в която ще печем. Работата е малко лепкава и хлъзгава, но резултата ще си струва цапането. Сега след като фурната е загряла е време да поставим рибата вътре, но преди това в тавичка сипете малко вода, а рибата я поставете върху решетка в тавата, за да може да се отцежда мазнината й, тъй като е сравнително тлъста риба, а и за да не е директно във водата и да се вари. Печете общо около час и четиридесет минути, като първият час под алуминиево фолио, а след това увеличете градусите до 250, нарежете лимона на шайби, които поставете върху рибата и оставете така да се запече само отгоре докато хване хубав златист цвят. Ако лимоните започнат да прегарят ги махнете, за да не вгорчат рибата. Сервирайте шарана нарязан на котлети. От допълнителна гарнитура няма да имате нужда, а само от бутилка хубаво вино по ваш избор. Надявам се да ви допадне.
Mnogo razli4no i wkusno prigotwen sharan,blagodarenie na bekona,su6enite domati i po-razli4nite i podhodia6ti podprawki.Neo4akwano leko yastie kato se ima predwid,4e sharana e po-mazna riba
Ако сте запален кулинар и търсите съмишленици или имате бизнес свързан с готвенето и храненето, за вас ще бъде много полезно да си имате собствен уебсайт или блог. Хиляди хора ежедневно търсят информация за готвене, ресторанти и др. в интернет. Това е подходящото място за вас, вашите идеи и реклама. Свържете се с мен на е-мейл bobbie@abv.bg или на тел: 0888 38 31 39.
1 коментара:
Mnogo razli4no i wkusno prigotwen sharan,blagodarenie na bekona,su6enite domati i po-razli4nite i podhodia6ti podprawki.Neo4akwano leko yastie kato se ima predwid,4e sharana e po-mazna riba
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!