Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Паста

Share


Мисля, че е време да отделя внимание на любимите на всички спагети и техните разноводности или обобщено-"паста". Днес "паста"-та е световна кулинарна звезда. Децата обичат спагети със всичко, а по-изтънчените кулинари ползват талиателите като основа за трюфели. Всичко това е базирано само на брашно, вода и понякога яйца. В основни линии "паста"-та се дели на три основни групи:
- Твърда - под това се има предвид изсушената паста такава каквато я срещаме по рафтовете в супермаркетите, приготвена от брашно от твърда пшеница, за да се запази формата на пастата и след варене, и вода.
- Мека – нарична от италианците “pasta fresca”, съдържа и яйце, което я прави още по-вкусна. Тя не е напълно суха, което прави приготвянето и още по-бързо, но също така и развалянето й, поради вложените в нея яйца. За да сте сигурни в качествата й е добре да си я приготвяте сами или ако купувате такава да сте сигурни, че е приготвена в деня на покупката.
- Пълнена – първоначално е била използвана за оползотворяване на остатъци от сосове, месо и зеленчуци, но постепенно се превръща в пълноправен член на паста семейството. За приготвянето й се използва предимно мека паста, тъй като е по-лесна за оформяне, а плънка може да бъде почти всичко.
Ще се опитам да ви представя по-голямата част от разновидностите на твърдата паста, която е най-често срещана като отново ще е разделя на няколко подгрупи за по-лесно ориентиране сред многобройните видове:
- Дълги и тънки:
Спагети – познати на всички ви. Спагетините са още по-тънки, а спагетоните със същата форма, но по дебели.
Капелини – най-тънката твърда паста. „Capelli d’angelo” или „ангелска коса” е най-тънка от тънките.
Фузили букати – дълги спираловидни спагети, които се навиват около тънка пръчка докато съхнат.
- Дълги и плсоки:
Талиателе – лентообразна паста широка около сантиметър. Според размера и региона, в който е направена може да бъде наречена още талиателини, талиатини, талиерини, талиолини, талиони.
Фетучини – талиателе от южна Италия. Понякога по-тесни или наплетени като гнездо.
Лингуини – лентообразна паста по-тънка от фетучните.
- Дълги или къси, но кухи:
Макарони – първоначално така се е наричала всяка твърда паста, но сега това се отнася за дълги кухи спагети.
Зити – дебели, но къси макарони.
Пене – куха, диагонално нарязана, къса паста.
Ригатони – голяма, назъбена, цилиндрична паста.
Канелони – най-голямата куха паста за пълнене.
- Други:
Фарфале – паста под формата на папионка.
Фузили – лентообразна паста, която първоначално се е навивала около куки за плетене, за да придобие спираловидна форма.
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

iva каза...

Zdrasti Bobi,savsem slu4aino popadnah na tvoia blog ,koito mi se vijda interesen i zareden s entusiasam, no iskam da ti kaja 4e spezialno za pastata ima nikoi neto4nosti....v Italia niama tvarda i meka pasta...ima samo pasta i pasta fresca (t.e.priasna),az jiveia i rabotia v Italia ot 10godini (profesionalen gotva4 sam),ako ima6 nujda ot saveti,rezepti ili mnenie po niakoi vapros na drago sarze moga da ti pomogna , za sajalenie v Balgaria vsi4ki iskat da gotviat italianska kuhnia (ne mi e iasno za6to...) i kato 4e li se zabravia na6ata kuhnia, koiato po ni6to ne otstapva na koiato i da e v sveta,no tova e drug vapros. Pzdravi Iva ( Edinstvenniat balgarski 4len na Accademia Italiana della Cucina i li4en gotva4 na S.A.R. Vittorio Emanuele di Savoia)

Bobbie каза...

Zdravei, Iva,
Za men e udovolstvie, kogato poluchavam polezni saveti i to ot hora s praktichen opit. Naistina shte se radvam da naucha kolkoto se moje poveche za italianskata kuhnya i to ne samo zaradi neinata populyarnost, a i zaradi strastta, i udovolstvieto, koeto vlagat italiancite v prigotvyaneto i.
Veseli praznici

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO