Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Свински стекчета във винен сос с пюре от картофи и целина/Pork steaks in wine sauce with potatoes-celeriac puree

Share



     С тази рецепта ще ви предложа един интересен начин за приготвяне на различни видове меса. Най-добър резултат се получава с крехки меса, такива от риба, пиле или свинско и телешко бон-филе, т.е. такива, за които не е необходимо много време за термична обработка. Специфичното е в това, че продуктите се приготвят в течност, която ще загреем, но без да достигаме точката на кипене. Именно за това е важно да се използват наистина крехки меса, за които максимум 10 минути ще са напълно достатъчни, че хем да готови, хем да са изключителни сочни и вкусни. Друго важно е виното, което ще вложим в рецептата да е достатъчно качествено, че да става и за пиене. С други думи не ползвайте вино, което самите вие не бихте консумирали заедно с приготвеното ястие.

     Необходими продукти:

- 500 гр. свинско бон-филе;
- 1/2 бутилка хубаво червено вино по ваш избор;
- 500 мл. телешки бульон;
- сол и черен пипер на вкус;
- 10 зърна черен пипер;
- 3-4 щипки чубрица;
- 50 гр. масло.

За гарнитурата:

- 500 гр. картофи;
- 200 гр. целина;
- достатъчно зеленчуков бульон за сваряването на зеленчуците;
- 100 мл. прясно мляко;
- 30 гр. масло.

     Начин на приготвяне:

     Обелете и нарежете зеленчуците на едри кубчета. Загрейте бульона, в който ще ги варите, след което ги добавете. Когато са готови изсипете останалата течност, оставете да се охладят за няколко минути, след което прибавете към тях прясното мляко и маслото. Остава само да ги направите на пюре като използвате какъвто уред имате под ръка за пюриране. Това е по гарнитурата. Сега да се захванем с по-интересната част.


     Вземете свинското бон-филе и го нарежете на шайби с дебелина около 2 см. Овкусете ги със сол и черен пипер, и оставете на страна. В подходящ съд, за предпочитане по-широк от колкото дълбок, загрейте бульона заедно с виното, зърната черен пипер и чубрицата. Оставете да заври. Когато достигне точката на кипене поставете вътре вашите стекчета. Важно е течността да ги покрива леко, ако виното и бульона не са достатъчни може да добавите малко вода. След като вече са в тигана/тенджерата намалете котлона до степен 3 (от 9 например или 2 от 6), покрийте с капак, но така че да не е съвсем захлупен съда и гответе по този начин около 10 минути. Ако искате месото да е по-сурово може да намалите времето до 6-7 минути. Когато изтече това време извадете стекчетата и отделете 1/2 от бульона за сос, а останалата част може да замразите и да ползвате повторно за друго ястие. Към първата 1/2 течност, която е останала в съда добавете маслото и нежно разбъркайте, за да се получи хубав сос, но разбира се не очаквайте да се сгъсти. Тук е важно да не връщате обратно върху котлона, за да не се пресече соса. Сега сервирайте като поставите стекчетата върху пюрето, след което полейте със сос. Най-добре да продължите вечерята със същото червено вино, с което сте приготвили вашето ястие. Сигурен съм, че приготвеното по този начин месо ще ви допадне и ще пробвате този метод и с други меса, а и без това вече имате останал бульон. Добър апетит!








Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO