Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Крехко свинско с "пражка шунка" и моркови / Tender pork neck with "Prague ham" and carrots

Share




     Свинското винаги е било и си остава любимо месо на всички българи. Предлагам ви една интересна и може би не много нестандартна, но наистина вкусна и много ароматна рецепта за вечеря или някой празничен ден.


     Ето ви списъка с необходимите продукти, които ще са достатъчни за двама гладни или трима не много, така че ако сте повече просто умножете продуктите:
     - 500 гр. свински пържоли от врат (вземете такъв с кост, по-евтин е този без кост с около 4 лв., а костите, които ще отделите са около 10-15 %, т.е. излиза доста по-изгодно, а и костите ще използваме...по-долу ще разберет как);
     - 2 резена "пражка шунка" или около 80-100 гр., лично ползвам такава на фирма "Мес-Ко" ЕООД, основно заради вкусовите и качества, а и заради по-добрата цена от тази на други сравними продукти;
     - 1 морков;
     - сол, кимион и черен пипер на вкус;
     За соса:
     - костите от свинския врат;
     - 1/2 кубче телешки бульон;
     - 300 мл. вода;
     - 1/2 връзка магданоз;
     - 1 с. л. натурално нишесте;
    
     Ако месото ви не е нарязано на пържоли сега е момента да го направите. Дебелина не повече от сантиметър. Обезкостете го. Загрейте един тиган или тенджера. Поставете вътре костите, за да се запържат хубаво. Добавете кубчето бульон, разбъркайте хубаво и оставете така. Стоплете водата и когато кипне я сипете към костите и бульона, намалете температурата и оставете така, за да се получи вкусен сос, който след това ще сгъстим с нишестето.

     Така докато сосът си къкри трябва да подготвим и месото. Овкусете с подправките сол, кимион и черен пипер, след което начукайте хубаво, така че да се получи форма близка до тази на шунката. Оставете на страна. Вземете моркова и го нарежете на пръчици. Сега следва подребата. Вземете първата пържола, поставете отгоре шунка, а след това част от морковите. Следва нова пържола, шунка и моркови, и накрая отново пържола.

     Притиснете хубаво. Включете фурната на около 150 гр., днес ще готвим по-бавно, но все пак искаме крехко месо, така че ще си струва чакането. Докато загрява вземете алуминиево фолио и поставете отгоре му свинското. Сега завийте на руло, като се стараете да е плътно притиснато, за да не се разпадат съставките. Поставете в тава по средата на фурната. Сосът трябва да е вече готов, така че може да го свалите от котлона и да добавите към него нарязания на ситно магданоз. Нишестето разтворете в хладка вода, след което го добавете към соса и разбъркайте хубаво. С това сме готови. Остава да изчакаме изпичането на месото. При тази температура ще отнеме около 1 ч. 30 мин., но в това време то ще поеме от всички аромати, ще се задуши и ще стане наистина крехко, като същевременно ще се запази и сочно.

     След като свинското се е изпекло може да го извадите от фолиото, да засилите фурната, да го намажете леко с масълце и да върнете отново в печката, за да добие и цвят. За това ще трябват още десетина минути, след което може да извадите и покриете отново с фолио, за да си "отпочине" месото и да се възвърне част от собствените сосове.
     Поднасянето направете като нарежете свинското на филийки и залеете със соса. Аз лично гарнирах със запечени картофи




Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

pierre каза...

hi bobbie i guess you are from Serbia right, me I am from Paris France you can have a look at my blog cheers Pierre

Bobbie каза...

No, I am right next to Serbia - Bulgaria :) Your recipes look very tasty! I will try them!

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO