Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Паеля

Share


     Паелята е типично Испанско ястие, дори по-точно типично Валенсианско. За това не  се чудете ако срещенете в заведение паеля с име "Валенсиана". Много ресторанти предлагат  тази паеля, която за съжаление няма нищо общо с оригиналът. "Валенсиана", която е основата на всички други задължително трябва да съдържа: бял, объл ориз, пилешко, заешко, маслен боб, артишок, домати, пресен розмарин, чушки, шафран, сол, зехтин и вода или бульон, а опционално може да се добавят охлюви, патешко и чесън. Според местните тези и само тези съставки трябва да съдържа една оригинална паеля "Валенсиана". Паелята с морски дарове се приготвя по средиземноморското крайбрежие на Испания и основната разлика е в това, че месото е заменено с...морски дарове, а когато се комбинират с месо по оригиналната рецепта се получава третата разновидност - комбинирана паеля (mixed paella). Разбира се колкото повече паелята набира популярност отвъд пределите на Испания рецептите се допълват и видоизменят, и от сравнително лесна за приготвяне с не много съставки се превръща в едно ястие с много, много и то все вкусни съставки.
     Аз съм ви приготвил рецепта за една комбинирана паеля, която се получава много лесно, сравнително бързо и е много подходяща опция ако искате да нахраните повече гости. За съжаление нямам точния съд, в който се приготвя паеля за това ползвах най-големият и дълбок тиган с който разполагам. От описаните по-долу продукти се получи количество достатъчно за  5 души.    

     Необходими продукти:

- 5 долни пилешки бутчета;
- 300 гр. микс от морски дарове - аз лично използвах замразен микс от почистени скариди, октопод, калмари и миди, но за предпочитане е да ползвате пресни продукти, като може да поставите и необелени скариди или направо мидите с черупки. Така ще се получи още по-голям "Уау ефект" на масата, а и с пресни продукти ще е по-вкусно;
- 1 малка глава лук - нарязана на ситно;
- 3 чушки - всяка с различен цвят: жълт, червен и зелен;
- 4 средно големи домата - обелени и почистени от семена и течност, и нарязани на кубчета;
- 2 ч. ч. бял, объл ориз;
- телешки или пилешки бульон - достатъчно количество, за да се свари ориза;
- 150 гр. замразен грах;
- зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- щипка смлян розмарин - пресен (ситно нарязан) или сух;
- последен, но не и по значение "царят на подправките" - шафран - една щипка.

     Начин на приготвяне:

     Загрейте тигана, за който вече стана въпрос. При липса на подобен изберете по-голяма тенджерка. В него загрейте зехтина 2-3 с. л. Когато се сгорещи мазнината поставете вътре ситно нарязаният лук и пилешките бутчета. Поръсете с черен пипер и сол. Запържете за 4-5 минути, след което добавете нарязаните на едро чушки. След още 2-3 минути добавете чашите ориз и пържете още известно време, добавете бульона и оставете да къкри на бавен огън. Поставете щипката шафран и розмарин, и разбъркайте нежно, за да не мачкате продуктите. Приблизително 10 минути преди да се свари оризът добавете микса от морски дарове, обелените домати и граха. Сигурно вече усещата вкусния аромат, който се носи из кухнята. Остава единствено да опитате дали оризът не хрупа и ако всичко е наред с него може да свалите от огъня и да сервирате. Колкото по-бързо след сготвяне излапате, толкова по-вкусно ще ви бъде. Ако случайно някой от продуктите не ви допада сте напълно свободни да импровизирате. Това ястие търпи много от тази подправка.

P.S. Снимките не отговарят съвсем точно на описаната рецепта, а са само примерни за различните разновидности на паелята.



Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара:

Анонимен каза...

Boby,towa "midite s 4erupkite"-naistina li e ili na 6ega?Ina4e wsi4ko ostanalo e super.Lini ne obi4a 4erupki

Bobbie каза...

С черупките, но те се отделят преди ядене. Не е задължително, но изглежда по-добре. Поздрави.

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO