Паелята е типично Испанско ястие, дори по-точно типично Валенсианско. За това не се чудете ако срещенете в заведение паеля с име "Валенсиана". Много ресторанти предлагат тази паеля, която за съжаление няма нищо общо с оригиналът. "Валенсиана", която е основата на всички други задължително трябва да съдържа: бял, объл ориз, пилешко, заешко, маслен боб, артишок, домати, пресен розмарин, чушки, шафран, сол, зехтин и вода или бульон, а опционално може да се добавят охлюви, патешко и чесън. Според местните тези и само тези съставки трябва да съдържа една оригинална паеля "Валенсиана". Паелята с морски дарове се приготвя по средиземноморското крайбрежие на Испания и основната разлика е в това, че месото е заменено с...морски дарове, а когато се комбинират с месо по оригиналната рецепта се получава третата разновидност - комбинирана паеля (mixed paella). Разбира се колкото повече паелята набира популярност отвъд пределите на Испания рецептите се допълват и видоизменят, и от сравнително лесна за приготвяне с не много съставки се превръща в едно ястие с много, много и то все вкусни съставки.
Аз съм ви приготвил рецепта за една комбинирана паеля, която се получава много лесно, сравнително бързо и е много подходяща опция ако искате да нахраните повече гости. За съжаление нямам точния съд, в който се приготвя паеля за това ползвах най-големият и дълбок тиган с който разполагам. От описаните по-долу продукти се получи количество достатъчно за 5 души.
Необходими продукти:
- 5 долни пилешки бутчета;
- 1 малка глава лук - нарязана на ситно;
- 3 чушки - всяка с различен цвят: жълт, червен и зелен;
- 4 средно големи домата - обелени и почистени от семена и течност, и нарязани на кубчета;
- 2 ч. ч. бял, объл ориз;
- телешки или пилешки бульон - достатъчно количество, за да се свари ориза;
- 150 гр. замразен грах;
- зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- щипка смлян розмарин - пресен (ситно нарязан) или сух;
- последен, но не и по значение "царят на подправките" - шафран - една щипка.
Начин на приготвяне:
P.S. Снимките не отговарят съвсем точно на описаната рецепта, а са само примерни за различните разновидности на паелята.
2 коментара:
Boby,towa "midite s 4erupkite"-naistina li e ili na 6ega?Ina4e wsi4ko ostanalo e super.Lini ne obi4a 4erupki
С черупките, но те се отделят преди ядене. Не е задължително, но изглежда по-добре. Поздрави.
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!