Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Ризото с пилешко и червено вино

Share




      Разнообразието в рецептите за ризото е сигурно почти толкова голямо колкото и при рецептите за паста. Основата, на която трябва да стъпите обаче е винаги една и съща - хубав объл ориз, например Арборио, бяло вино и ароматен бульон (пилешки, рибен, зеленчуков или др.). От тези продукти нататък всичко е въпрос на фантазия. Произходът на това ястие е от Северна Италия и по-точно източен Пиемонт, западна Ломбардия и Венето, където оризищата са в изобилие. Както съм ви казвал и в други рецепти приготвянето на ризото е цяло изкуство и може да приготвите добро такова само ако вложите най-доброто от себе си, в противен случай рискувате да се получи обикновен ориз със зеленчуци. 

     Днешното ми предложение за ризото разбира се се базира на основната рецепта, но ще го приготвя с червено вместо бяло вино. Това освен, че ще промени вкуса ще се отрази и на цвета, но повярвайте ми получава се не по-зле от ризото с бяло вино, а ако използвате хубаво червено вино може да ви хареса дори повече.

     Необходими продукти:

- 200 гр. объл, не дългозърнест ориз, за предпочитане Арборио;
- 150 гр. пилешко филе;
- 100 гр. бекон;
- 1 морков;
- 1 малка глава червен лук;
- 50 гр. целина;
- 50 гр. краве масло;
- 1 л. хубав бульон - аз лично използвах пилешки;
- 200 мл. хубаво червено вино - в конкретната рецепта аз използвах "Бардолино", много ароматно и идеално си пасва с това ястие;
- 100 гр. прясно настърган пармезан;
- 3-4 с.л. зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.

     Начин на приготвяне:

     Ще започнем с пилешкото филе, което трябва да почистим, нарежем на ситни късчета, а накрая да осолим и поръсим с черен пипер. Оставяме го така да се овкуси, а през това време ще подготвим останалите продукти. Зеленчуците нарязваме на ситни кубчета, а бекона на тънки и къси ивички. Загряваме една тенджера, след което в нея запържваме пилешкото заедно с бекона. Когато добият хубав златист цвят ги вадим и на тяхно място слагаме зехтина и зеленчуковите кубченца. Разбъркаваме, така че да не загори ориза, а и за да може всяко зрънце да се покрие с тънък слой мазнина. Италианците наричат този етап "tostura" или запичане. Следва да добавим виното, което и друг път съм ви казвал, трябва да е със стайна температура, за да не "шокира" зърната ориз. В добре загрятата тенджера то веднага ще заври, ще остави вътре своите аромати, а алкохолът ще се изпари. Сега може да намалите малко котлона и да разбъркате хубаво. 

     Важно е ризотото да се бърка непрекъснато. Това ще доведе до отделяне на скорбялата от ориза и ще допринесе на финала за една по-кремообразна текстура на ястието. След попиването на виното от ориза идва ред да добавим бульона. Това ще направим поетапно. Наливаме една част бульон, бъркаме, оставяме да се абсорбира от зърната ориз и повтаряме процедурата. 1 литър бульон е добре да добавите на поне 3 или 4 пъти. Малко след като сте изсипали и последното количество бульон трябва да добавите пилешкото и бекона, за да може и те да добавят аромат, а и да поемат аромат. Отново бъркате, но вече все по-внимателно и нежно. След като течността се абсорбира от продуктите сваляте от котлона и добавяте маслото, а след него и прясно настъргания пармезан. Отново разбърквате. Ако всичко е минало по план в момента пред вас трябва да има едно много ароматно и кремообразно ястие, което със сигурност ще е в пъти по-добро от почти всяко ризото опитвано в заведение - освен ако разбира се заведението не е в Италия. Изборът на вино е лесен - просто продължете със същото, което използвахте за готвенето.  

 
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO