След като вече съм ви запознавал с фузилите като един от многото видове паста смятам да пристъпим директно към приготвянето на нашето ястие.
Необходими продукти:
- фузили - количество достатъчно за броя на гостите ви (може да ползвате и друг вид паста) - приемам, че сте 4-ма;
- 400 гр. телешка кайма;
- 800 гр. пресен спанак;
- пармезан за поръсване;
- 100 мл. готварска сметана - може и на растителна основа, но трябва да внимавате дали е необходима термична обработка или не, за да не се пресече;
- пресен магданоз;
- пресен босилек;
- 50 гр. изпечени и натрошени бадеми;
- сол, черен пипер, кимион, кориандър - на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо ще овкусим каймата. Към нея прибавете пресните подправки, а и всички останали, както и натрошените бадеми, след което разбъркайте хубаво. Оставете така поне за час, за да може смляното месо да придобие вкусовете от всички подправки, които сме вложили. След изтичане на този час трябва да оформим малки кюфтенца (по снимките ще се ориентирате за размера). Сега може да изберете между запичане във фурната или на тиган. В първият случай, ако използвате и решетка над тавичката ще се отцедят повечете мазнини, макар че телешкото така или иначе не е богато на тях, но никога не знаеш какво са добавили в каймата. Ако запечете в тиган просто ще отцедите излишната мазнина. И двата варианта са еднакво бързи, но който и да изберете не прекалявайте с времето за приготвяне, за да не изсъхнат прекалено, което ще развали вкуса. Важно е в средата кюфтенцата да останат сочни, а и като ги добавим към сварените фузили те ще се досготвят още малко от тяхната топлина. Самите фузили сварете според инструкциите на опаковката. Не е нужно да добавяте допълнително мазнина. Спанака измийте и почистете, след което го нарежете на едро. Отцедете готовите фузилите, но запазете част от течността им за всеки случай, прибавте кюфтенцата, спанак и сметаната, след което разбъркайте нежно. Сипете в чинии и поръсете с прясно настърган пармезан. Ако фузилите ви се сторят леко сухи и не достатъчно сочни, може да използвате запазената от варенето течност. Единственото, което ще ви забави при приготвянето на тази паста е овкусяването на каймата, но ако бързате винаги може просто да смесите с подправките и веднага да запечете, за да не губите време. Все пак едно от предимствата на приготвянето на паста е бързината, с която това става.
Принтирайте тази страница
1 коментара:
Хей Боби, това се оказа много идейна вечеря - приготвихме я бързо и я излапахме с удоволствие :) Препоръчвам на всички!
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!