Тук ще намерите полезна и любопитна информация за продуктите, които влагам в рецептите, които Ви предлагам.
Прошуто - Преведено от италиански прошуто означава шунка. Този продукт е типично италиански, като най-качественото прошуто се приготвя в централните и северни райони на Италия, например прочутото прошуто от Парма. За приготвянето му се използва месо от специална порода свине и то хранени с остатъци от пити пармезан, а целият процес на обработка отнема между 9 месеца и 2 години в зависимост от размера на бута. Етапите най-общо са следните: почистване и осоляване на бутовете, след което се оставят 2 месеца да престоят като през това време месото се притиска внимателно, за да не счупи костта и да се отцеди останалата в месото кръв. Следва измиване, за да се свали солта и закачане на тъмно и проветриво място. Важно е да е хладно, за да се получи качествен продукт. Ако е прекалено топло процесът на стареене на месото никога няма да започне, а то директно ще се развали. Ако е прекалено сухо месото отново ще се развали. Помещението трябва да е влажно и хладно. Когато шунката изсъхне напълно се поставя на стайна температура за до 18 месеца.
Прошуто - Преведено от италиански прошуто означава шунка. Този продукт е типично италиански, като най-качественото прошуто се приготвя в централните и северни райони на Италия, например прочутото прошуто от Парма. За приготвянето му се използва месо от специална порода свине и то хранени с остатъци от пити пармезан, а целият процес на обработка отнема между 9 месеца и 2 години в зависимост от размера на бута. Етапите най-общо са следните: почистване и осоляване на бутовете, след което се оставят 2 месеца да престоят като през това време месото се притиска внимателно, за да не счупи костта и да се отцеди останалата в месото кръв. Следва измиване, за да се свали солта и закачане на тъмно и проветриво място. Важно е да е хладно, за да се получи качествен продукт. Ако е прекалено топло процесът на стареене на месото никога няма да започне, а то директно ще се развали. Ако е прекалено сухо месото отново ще се развали. Помещението трябва да е влажно и хладно. Когато шунката изсъхне напълно се поставя на стайна температура за до 18 месеца.
Прошуто "crudo" е когато бута се реже на много тънки ленти без допълнителна термична обработка. Ако обаче тези ленти бъдат сварени то тогава се получава прошуто "cotto".
Телешко - Богато на протеини, желязо, "витамин С", но за съжаление и на холестерол, но за сметка на това е бедно на мазнини.
Патешко филе - Филето от патешко месо е нещо много вкусно, особено когато е приготвено добре, но за съжаление това не винаги се получава, защото е малко специфично от към време за приготвяне. Минута по-рано или по-късно и може да стане жилаво и задъвкващо се. Като цяло е полезно и здравословно, но не е добре да се прекалява с него, защото освен полезните протеини и желязо, а и липсата на мазнини, съдържа и сравнително високо ниво на холестерол. Друг недостатък е високата му цена - около 20 лв. за килограм филе без кожа.
Телешко - Богато на протеини, желязо, "витамин С", но за съжаление и на холестерол, но за сметка на това е бедно на мазнини.
Патешко филе - Филето от патешко месо е нещо много вкусно, особено когато е приготвено добре, но за съжаление това не винаги се получава, защото е малко специфично от към време за приготвяне. Минута по-рано или по-късно и може да стане жилаво и задъвкващо се. Като цяло е полезно и здравословно, но не е добре да се прекалява с него, защото освен полезните протеини и желязо, а и липсата на мазнини, съдържа и сравнително високо ниво на холестерол. Друг недостатък е високата му цена - около 20 лв. за килограм филе без кожа.
Пармезан - италиански продукт приготвен само от най-качествено краве мляко. Оставя се да узрява в големи рингове за месеци, а понякога и години, докато се втърди достатъчно, за да става за стъргане. Придава най-добър и силен вкус на ястията ако е прясно настърган.
Скаморца - Скаморца е един от многото видове вкусни италиански сирена. Прави се от овче мляко и произхожда от района на Неапол. Има смешна крушовидна форма, но както казаха в сериала "Грозната Бети" има вкус на рай. Не го бях оприличавал на такъв преди да го чуя там, но има нещо вярно. Скаморца може да намерите в почти всеки хипермаркет. Има пушена и натурална скаморца. Аз лично предпочитам пушената, защото придва още по-приятен аромат на ястията, в които е включена.
Сушени домати - отново типично италиански продукт. Освен, че са сушени и леко осолени, са и мариновани първо във вода и винен оцет, а след това за по-дълго съхранение се заливат със зехтин, към който може да има добавени чесън, босилек и каперси.
Зехтин - Гърците ползват зехтин от векове, Испанците произвеждат в по-големи количества от тях, прави се дори в Калифорния, но Италианците твърдят, че техният е най-добър. Основните видове са: екстра върджин - студено пресован зехтин директно от маслини и с по-малко от 1% олеинова киселина. Върджин - същият като екстра върджин, но с близо 2% олеинова киселина. Просто зехтин - микс от рафиниран зехтин и върджин или екстра върджин зехтин.
Рикота - прясно сирене подобно на заквасена сметана. Получава се при загравяне на краве суроватка.
Артишок - Този зеленчук е с ниско съдържание на калории, и богат на хранителни вещества. Един средно голям Артишок е отличен източник на фибри и витамин С, както и добър източник на фолиева киселина и магнезий. Артишокът също е източник на антиоксиданти. Всъщност, последните изследвания показват, че е най-добрият източник на антиоксиданти сред всички пресни зеленчуци. Антиоксидантите са свързани с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, Алцхаймер и други хронични заболявания. Едно проучване от страна на изследователите на американското министерство на земеделието, показва че Артишокът се класира на седмо място в общата класация за антиоксидантен капацитет за една доза при участващи повече от 1000 вида храни, като плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и др.
Аспержи - Аспержите са едни от най-добре балансираните за хранене зеленчуци, които съществуват. В зеленчуковата класация те водят убедително почти всички зеленчуци със своя широк спектър от хранителни вещества, подходящи за една здравословна диета. Ето и част от техните полезни вещества и свойства:
* Ниско съдържание на калории
* Не съдържат мазнини и холестерол
* Много ниско съдържание на натрий
* Добър източник на калий. Калия е важен минерал за клетъчната мембрана, а тя е от съществено значение за предаването нервни импулси, свиването на мускулите и сърдечната дейност.
* Източник на хранителни фибри.
* Отличен източник на фолиева киселина.
* Значителен източник на тиамин. Тиамин или витамин В1 е от съществено значение за енергията ни - спомага конвертирането на въглехидратите в енергия.
Кестени - Съдържанието на мазнини и холестерол е почти нулево, а това на фибри е почти колкото на овесените ядки. Изключително богати са на Витамин С. Според някой от големите привърженици на кестените те са един най-добрите продукти за влагане в здравословни гурме рецепти.
Моркови - Морковите са богати на бета каротин, който след приемането от организма се трансформира във Витамин А, а той пък от своя страна е полезен за зрението, кожата и имунната система. Морковите също така са чудесен източник на диетични фибри.
Червено цвекло - Червеното цвекло е направо извор на антиоксиданти, които работят срещу увреждане на клетките в тялото от свободните радикали. Това се дължи на силните пигменти съдържащи се в този зеленчук. Основна полезна съставка в цвеклото е "betaine". Това хранително вещество на практика помага химическите процеси в организма да работят ефективно, като правилната чернодробна функция и клетъчна репродукция. "Betaine" също така помага на тялото да произвежда карнитин, а той пък съдейства на организма да трансформира мазнините в енергия.
Целина - Целината е толкова богата на "витамин С", че дори може да лекувате настинка с нея, а нещо което поне аз наскоро открих е, че е богата и на "силиций", който е полезен за артериите, за всички свързващи тъкани, а също така и за ставите.
Рукола - Както повечето зелени салати руколата е богата на витамини "А" и "С", а е и с почти нулево съдържание на калории.
Спанак - Отличен източника на желязо, калции, бета каротин, витамин "С", а също е богат и на антиоксиданти.
Алфалфа - Отличен източник на диетични фибри, витамин "С", витамин "К", протеини и витамин "А".
Kълнове от ряпа - също като алфалфа и тези кълнове са богати на витамини, особено витамин "С" - цели 18 % е съдържанието на този витамин, съдържат също така не малко витамин "А", желязо, калции и др.
Свинско бон-филе - Хората често подценяват свинското поради факта, че то е пълно с мазнини и холестерол. Има една част от него обаче, която е с почти нулево съдържание на мазнини, богата е на протеини, фосфор и цинк. Това е свинското бон-филе. Факт е, че то наистина съдържа холестерол, но сравнено с други части на свинското той е на половина по-малко. Ако имате възможност купувайте само охладено месо, така овкусено добре и изпечено правилно ще се получи желаната крехкост и сочност.
Лук - Лукът е полезен за прочистването на организма от токсини, също така има анти-вирусно и ант-алергично действие, а също така спомага за възстановяването на клетките.
Скаморца - Скаморца е един от многото видове вкусни италиански сирена. Прави се от овче мляко и произхожда от района на Неапол. Има смешна крушовидна форма, но както казаха в сериала "Грозната Бети" има вкус на рай. Не го бях оприличавал на такъв преди да го чуя там, но има нещо вярно. Скаморца може да намерите в почти всеки хипермаркет. Има пушена и натурална скаморца. Аз лично предпочитам пушената, защото придва още по-приятен аромат на ястията, в които е включена.
Сушени домати - отново типично италиански продукт. Освен, че са сушени и леко осолени, са и мариновани първо във вода и винен оцет, а след това за по-дълго съхранение се заливат със зехтин, към който може да има добавени чесън, босилек и каперси.
Зехтин - Гърците ползват зехтин от векове, Испанците произвеждат в по-големи количества от тях, прави се дори в Калифорния, но Италианците твърдят, че техният е най-добър. Основните видове са: екстра върджин - студено пресован зехтин директно от маслини и с по-малко от 1% олеинова киселина. Върджин - същият като екстра върджин, но с близо 2% олеинова киселина. Просто зехтин - микс от рафиниран зехтин и върджин или екстра върджин зехтин.
Рикота - прясно сирене подобно на заквасена сметана. Получава се при загравяне на краве суроватка.
Артишок - Този зеленчук е с ниско съдържание на калории, и богат на хранителни вещества. Един средно голям Артишок е отличен източник на фибри и витамин С, както и добър източник на фолиева киселина и магнезий. Артишокът също е източник на антиоксиданти. Всъщност, последните изследвания показват, че е най-добрият източник на антиоксиданти сред всички пресни зеленчуци. Антиоксидантите са свързани с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, Алцхаймер и други хронични заболявания. Едно проучване от страна на изследователите на американското министерство на земеделието, показва че Артишокът се класира на седмо място в общата класация за антиоксидантен капацитет за една доза при участващи повече от 1000 вида храни, като плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и др.
Аспержи - Аспержите са едни от най-добре балансираните за хранене зеленчуци, които съществуват. В зеленчуковата класация те водят убедително почти всички зеленчуци със своя широк спектър от хранителни вещества, подходящи за една здравословна диета. Ето и част от техните полезни вещества и свойства:
* Ниско съдържание на калории
* Не съдържат мазнини и холестерол
* Много ниско съдържание на натрий
* Добър източник на калий. Калия е важен минерал за клетъчната мембрана, а тя е от съществено значение за предаването нервни импулси, свиването на мускулите и сърдечната дейност.
* Източник на хранителни фибри.
* Отличен източник на фолиева киселина.
* Значителен източник на тиамин. Тиамин или витамин В1 е от съществено значение за енергията ни - спомага конвертирането на въглехидратите в енергия.
Кестени - Съдържанието на мазнини и холестерол е почти нулево, а това на фибри е почти колкото на овесените ядки. Изключително богати са на Витамин С. Според някой от големите привърженици на кестените те са един най-добрите продукти за влагане в здравословни гурме рецепти.
Моркови - Морковите са богати на бета каротин, който след приемането от организма се трансформира във Витамин А, а той пък от своя страна е полезен за зрението, кожата и имунната система. Морковите също така са чудесен източник на диетични фибри.
Червено цвекло - Червеното цвекло е направо извор на антиоксиданти, които работят срещу увреждане на клетките в тялото от свободните радикали. Това се дължи на силните пигменти съдържащи се в този зеленчук. Основна полезна съставка в цвеклото е "betaine". Това хранително вещество на практика помага химическите процеси в организма да работят ефективно, като правилната чернодробна функция и клетъчна репродукция. "Betaine" също така помага на тялото да произвежда карнитин, а той пък съдейства на организма да трансформира мазнините в енергия.
Целина - Целината е толкова богата на "витамин С", че дори може да лекувате настинка с нея, а нещо което поне аз наскоро открих е, че е богата и на "силиций", който е полезен за артериите, за всички свързващи тъкани, а също така и за ставите.
Рукола - Както повечето зелени салати руколата е богата на витамини "А" и "С", а е и с почти нулево съдържание на калории.
Спанак - Отличен източника на желязо, калции, бета каротин, витамин "С", а също е богат и на антиоксиданти.
Алфалфа - Отличен източник на диетични фибри, витамин "С", витамин "К", протеини и витамин "А".
Kълнове от ряпа - също като алфалфа и тези кълнове са богати на витамини, особено витамин "С" - цели 18 % е съдържанието на този витамин, съдържат също така не малко витамин "А", желязо, калции и др.
Свинско бон-филе - Хората често подценяват свинското поради факта, че то е пълно с мазнини и холестерол. Има една част от него обаче, която е с почти нулево съдържание на мазнини, богата е на протеини, фосфор и цинк. Това е свинското бон-филе. Факт е, че то наистина съдържа холестерол, но сравнено с други части на свинското той е на половина по-малко. Ако имате възможност купувайте само охладено месо, така овкусено добре и изпечено правилно ще се получи желаната крехкост и сочност.
Лук - Лукът е полезен за прочистването на организма от токсини, също така има анти-вирусно и ант-алергично действие, а също така спомага за възстановяването на клетките.
Принтирайте тази страница
0 коментара:
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!