Според някои направата на наистина добро ризото е като това да се научиш да караш колело: нуждаеш се от доста тренировки докато се научиш и не малко концентрация след това. Различните видове ризото са много чувствителни на начина на приготвяне - време, количество, вид на използвания ориз оказват своето влияние върху направата на наистина перфектно ризото. По тази причина дори и в много добри ресторанти ризото-то не никак добро и се проваля пред домашно приготвеното. Важно е да изберете по-късозърнест и объл ориз, както и да е такъв, че по-скоро да се слепва, а не да стои на отделни зърна - например Арборио.
Продукти:
- 1 ч. чаша ориз Арборио - ще стигне за около 3-ма;
- чаша бяло сухо вино (може да сложите и червено) - важно е обаче да е със стайна температура, за да не се получи шокиране на ориза от рязката промяна в температурата ако е го добавите студено. Това би довело до неправилно абсорбиране на виното от ориза и съответно ароматите и вкуса на виното няма да достигнат до сърцевината на ориза;
- 1 с. л. зехтин;
- 1 кубче телешки/пилешки/зеленчуков бульон - по ваш избор;
- 1 малка глава лук - нарязан на ситни кубчета;
- 1 морков - също на кубчета;
- 1/4 глава целина - отново на кубчета;
- 50 гр. пармезан;
- 50 гр. краве масло;
Начин на приготвяне:
Хубавото ризото не трябва да е преварено, не трябва и да хрупа. Точно за това е важно времето за приготвяне, но за да уцелите идеалното ви трябват тренировки. За съжаление не мога да ви кажа колко е то, така че запретнете ръкави и започвайте с опитите. Успех!
2 коментара:
Много харесвам ризото и скоро правих една импровизация на тази тема:получи се невероятен вкус:http://beautiful-danito.blogspot.com/2009/10/blog-post_5610.htmlМоже да ти допадне.Нямам претенции за класическо ризото.
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!