Да направиш наистина добро ризото не е никак лесно. Отнема време, трябва да уцелиш точния момент за всяка следваща стъпка, но ако се получи...струва си всяко едно усилие. Аз лично продължавам да се уча и ми доставя огромно удоволствие, когато приготвям ризото. Точно това, което ще предложа сега, е може би най-сполучливото ми и вкусно, което съм приготвял. Надявам се и на вас да ви се получи. Ето какво е необходимо:
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. Ориз арборио - ще стигне за около 3-ма човека;
- 200 гр. Телешко бон-филе - нарязано на жулиени и овкусени със сол, черен пипер и малко зехтин;
- 1 червена чушка - нарязана на ситно;
- 1 зелена чушка - нарязана на ситно;
- 1 скилидка чесън;
- 1 чаша хубаво бяло вино - ако не бихте го пили значи не е достатъчно хубаво. Важно е също така да е със стайна температура;
- 1 литър хубав телешки бульон - може да ползвате кубчета, но може и да си сварите собствен, така както аз направих. За това ще са ви необходими телешки кости и зеленчуци по ваш избор - морков, целина, лук, магданоз, скилидка чесън, магданоз, сол и черен пипер. Точните количества от продуктите ще зависят количеството, което искате да приготвите, но с повече продукти ще се получи още по-хубав бульон;
- 2-3 супени лъжици зехтин;
- 25 гр. Краве масло;
- пармезан - за поръсване на порциите.
Начин на приготвяне:
Тъй като и преди съм публикувал рецепти за ризото няма да навлизам в подробности, а ще ви опиша основните стъпки и тънкости. Подгответе бульона и го дръжте топъл през цялото време, дори и да трябва да е върху включен котлон, за да е с темература възможно най-близка до тази на ориза, докато се вари. В тенджера загрейте зехтина и добавете ориза. Запържете за кратко заедно с нарязаната ситно скилидка чесън и намалете степента на котлона до средно. Не оставяйте ориза да промени цвета си, защото така ще попречите да поеме от булюна след това. Добавете чашата вино и разбъркайте нежно. Трябва да галите ориза, през цялото време. Алкохолът ще се изпари и ще останат само ароматите на виното. След като оризът "изпие" виното добавете един черпак от бульона. След като го "изпие" добавете следващ черпак. Продължете така докато оризът е почти готов, но не преварен. Трябва дори съвсем леко да хрупа, но наистина едва доловимо хрупане.
Междувременно загрейте отделен тиган. В него ще приготвим телешкото. След като го запечете за две-три минути добавете чушките и така продължете със запичането докато месото придобие хубав златист цвят. Когато е готово го махнете от котлона и оставете на страни.
През това време оризът ще е почти готов. Малко след като сте сипали последния черпак бульон може да добавите телешкото и чушките към ориза. Разбъркайте, след което добавете маслото. Оставете леко да се разтопи, след което отново нежно разбъркайте. Не бива да става сухо, не бива да е прекалено течно, а трябва да е кремообразно и сочно.
Може да не се получи от първи опит, но не се отказвайте, както ви казах накрая ще си струва всички опити и отделено време.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!