Преди години със сигурност комбинация от сладко и сирена би изглеждала странно за много хора, но сега почти няма хубаво кафене, в което да не се предлагат различни видове чийзкейк. Рецептата, която ще ви предложа идва от Германия. Оригиналната рецепта е с извара, която аз замених с Рикота - наистина е по-скъпа, но звучи по-екзотично, а и е доста по-фина и вкусна от обикновената извара. Също така ще заменя някои от продуктите, които е възможно, с по-диетични такива - няма да се загуби вкуса, а и ще може спокойно да се насладите на всяко едно парче.
- 150 гр. кафява захар вместо бяла;
- 350 гр. оризово брашно вместо пшенично;
- 30 гр. хубаво какао;
- 1 яйце.
- 200 гр. кафява захар;
- 500 гр. Рикота;
- 1 пакетче пудинг ванилия на "Д-р Йоткер".
Начин на приготвяне:
Наличието на относително много продукти може да ви накара да мислите, че приготвянето ще е сложно, но в действителност не е така, дори е почти елементарно.
Трябват ви две отделни купи. В едната смесете всички съставки, които са необходими за приготвянето на блата, след което ги смесете хубаво, така че да се получи кафяво маслено тесто със средна твърдост. В другата купа се досещате, че трябва да смесим продуктите необходими за пълнежа. Отново единственото, което трябва да сторите е да разбъркате хубаво. Трябва да се получи сравнително гъста смес, но все пак достатъчно рядка, че когато я сипем върху блата да може да се разлее по него.
Сега е момента да оформим основата. Необходима ви е стандартна форма за торта, но дори и да нямате такава винаги може да ползвате обикновена тавичка, но е желателно тя да е с незалепващо покритие или да използвате хартия за печене, така че да може след това по-лесно да отделите кейка от нея. Отделете 3/4 от тестото и го разстелете равномерно във формата като в краищата наддигнете тестото, така че да се оформи прагче с височина около 2 сантиметра. Сега изсипете върху кафявото тесто пълнежа. Разстелете със шпатула ако е необходимо. Би трябвало тази заливка да стигне точно до ръба на блата, но ако случайно това не се получи то не сипвайте цялата смес. Сега с останалата част от кафявото тесто може да оформите украса върху кейка. Може просто да го накъсате отгоре, да оформите мрежа от тънки ивички, а ако ви се играе повече дори да направите някакви по-сложни декорации. Докато се занимавате с украсата включете фурната да загрява на около 175 градуса.
Печете в средата на фурната за около 60-70 минути или докато сместа с Рикота не започне да порозовява. Важно е и като разклатите тавичката центъра на кейка да не се мърда, това със сигурност е знак, че кейкът е готов. Може да сервирате както топъл, така и добре охладен, аз лично го предпочитам охладен.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!