Добре дошли при BobbieCooks - здравословно и вкусно! Тук ще намерите вкусни рецепти за готвене подходящи за здравословен режим на хранене. Пазарувайте в моя магазин за дома и online книжарница. Вижте ревюта на ресторанти. Поръчайте кетъринг за парти. Всичко кулинарно на едно място - при BobbieCooks!

Печено на "бавен огън" свинско контра-филе

Share


     Печенето на бавен/тих/слаб или както прецените огън на цяло парче месо е колкото лесно толкова и сложно начинание. Важно е да изберете хубаво прясно месо, по  възможност незамръзявано. Под цяло парче месо разбирайте както цяло пиле например, така и отделни по-големи част от свинско или телешко. Друга важна стъпка, която е от огромно значение е да имате достатъчно време за мариноване, а и за печене след това. Под достатъчно разбирайте около 1 час на всеки половин килограм прясно месо, но ако имате повече време ще се получи дори още по-вкусно и сочно. За печенето ще са ви необходими около 60 - 70 минути на килограм сурово месо, т.е. ако искате да изпечете 1,5 кг. свинско контра-филе, каквото приготвих аз, ще са ви необходими около час и половина. Вижте сега и рецептата:

     Необходими продукти:

- свинско контра-филе - поне 1 кг.;
- 50 мл. екстра върджин зехтин;
- сол на вкус;
- 4-5 щипки захар;
- по 4-5 щипки сушен лук и чесън - в случай, че не намерите такива може да стриете малко пресни; 
- 1 ч. л. мащерка;
- 1/2 ч. л. черен пипер;
- 1/2 ч. л. червен пипер;
- 1 с. л. балсамов оцет;
- 1 с. л. оризово брашно;
- 50 мл. прясно мляко;
- 1 с. л. горчица.
- 100 мл. хубаво червено вино;
- половин литър хубав бульон - зеленчуков, пилешки или телешки - по възможност домашен, но може да ползвате и кубче;
- нишесте за сгъстяване на соса;

     Начин на приготвяне:

За да не губим време започваме с мариноването. Смесете всики съставки от зехтина до горчицата. Целта е да се получи кремообразна смес. Ако се получи по-течно или гъсто добавете още мляко или зехтин, респективно още от сухите подправки. Когато приготвите маринатата намажете месото хубаво от всички страни, след което оставете да се маринова поне 2 часа, а по възможност и повече. Когато това време изтече загрейте добре тиган с незалепващо покритие и отделно фурната на около 175 градуса. В тигана ще запечатаме месото. За целта го запичаме за кратко от всички страни. Това ще задържи соковете вътре в месото по време на печенето. Сега в тавичка сипете бульона заедно с виното, поставете в нея решетка за печене, която да държи месото над течността и разбира се върху нея поставете самото месо. Сложете във фурната и печете около 60-70 минути. Това време ще е напълно достатъчно за сочно изпечено месо, леко  розово в средата, но ако искате да е по-изпечено оставете още около 15 минути. Важно е да познавате фурната си, за да не пропуснете правилният момент, в който да извадите месото. 

     Когато месото е готово разрежете напречно на мускулните влакна на филийки с дебелина около 1,5 см. Гарнирайте със запечени картофи или ризото както направих аз. Полейте със сос и сервирайте. Върви чудесно с хубавото червено вино, което използвахте за готвенето. А ето как се приготвя соса: към бульона, който остана след печенето добавете малко нишесте до желаната гъстота и разбъркайте хубаво та да не остават бучки. Вкусно ястие за студените зимни вечери. Приятно готвене!  
Принтирайте тази страница
Blog Widget by LinkWithin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!

.

Информация и оферти за имоти в България

 
Всички права запазени BobbieCooks 2008-2013 | Условия за ползване| Интернет маркетинг POGESTO