Хубав сочен домат съчетан с прясно сирене моцарела е винаги добра комбинация. За съжаление сезона на хубавите домати свърши, но аромата на печени чушки и патладжани се носи навсякъде, така че това до някъде компенсира вкуса на доматите. За тази рецепта може да се каже, че е "ъпгрейдната" версия на най-често срещаната салата в менютата на ресторантите, но вкусът на печен патладжан и кедрови ядки водят до един съвсем различен краен резултат.
Необходими продукти:
- 2 големи домата - предвид начина на поднасяне горе долу по половин на човек;
- 1 цял печен патладжан;
- поне 1 пакетче моцарела от 125 гр.;
- 1 с. л. кедрови ядки;
- 1 с. л. балсамов оцет;
- 4 с. л. зехтин;
- 4 - 5 стръкчета магданоз;
- 4 - 5 листенца пресен босилек;
- сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Този път ви предлагам да започнем с приготвянето на дресинга, за да може вкусовете на отделните съставки да се смесят по-добре. В купичка сипете зехтина, балсамовия оцет, ситно нарязаните магданоз и босилек, кедровите ядки, а накрая добавете и по-малко сол, и черен пипер. Разбъркайте внимателно без да мачкате съставките. Оставете в хладилника докато си подготвите останалите продукти за тази салата.
Измивате доматите, след което им изрязвате дупето и нарязвате на колелца. Моцарелата също нарязвате на колеца. Същото правите и с патладжана, но дори и да не успеете да му докарате тази форма няма да е фатално. Сега трябва да се захванем с подредбата. Поставяме в чинията резен домат следван от патладжан, а най-отгоре моцарела. Поливаме с част от дресинга, след което повтаряме процедурата. Приблизително 3 "етажа" са оптималната височина за тази салатена куличка като завършекът е разбира се с моцарела и дресинг. Сега остава единствено да внимавате с поднасянето, за да не развалите "конструкцията". Добър апетит!
Принтирайте тази страница
0 коментара:
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!