За свинското бон-филе и неговите хранителни свойства вече съм писал, така че мисля да се спра по-подробно на прошутото. Преведено от италиански прошуто означава шунка. Този продукт е типично италиански, като най-качественото прошуто се приготвя в централните и северни райони на Италия, например прочутото прошуто от Парма. За приготвянето му се използва месо от специална порода свине и то хранени с остатъци от пити пармезан, а целият процес на обработка отнема между 9 месеца и 2 години в зависимост от размера на бута. Етапите най-общо са следните: почистване и осоляване на бутовете, след което се оставят 2 месеца да престоят като през това време месото се притиска внимателно, за да не счупи костта и да се отцеди останалата в месото кръв. Следва измиване, за да се свали солта и закачане на тъмно и проветриво място. Важно е да е хладно, за да се получи качествен продукт. Ако е прекалено топло процесът на стареене на месото никога няма да започне, а то директно ще се развали. Ако е прекалено сухо месото отново ще се развали. Помещението трябва да е влажно и хладно. Когато шунката изсъхне напълно се поставя на стайна температура за до 18 месеца.
Прошуто "crudo" е когато бута се реже на много тънки ленти без допълнителна термична обработка. Ако обаче тези ленти бъдат сварени то тогава се получава прошуто "cotto".
Рецептата, която ще ви опиша е взаимствана от ястие в ресторанти "Табиет" (http://www.tabiet.com/) като съм променил леко начинът на приготвяне, но съм се придържал към основните съставки, а те са:
Необходими продукти:
- 1 бр. свинско бон-филе - около 500 гр.;
- 4 - 5 резена прошуто;
- микс от пипери - зелен, бял, черен, розов;
- 10-тина листенца пресен босилек;
- сол на вкус;
- зехтин и масло за запържване.
Начин на приготвяне:
Първо почистете месото от всички ципи, жили и мазнини. Разделете го напречно на мускулните влакна, така че да ги прекъснете и месото да стане по крехко, на 3-4 отделни парчета. Сега с кухненско чукче начукайте равномерно, така че да изтъните месото до дебелина по-малка от 1 см. Сега овкусете като намажете леко със зехтин, поръсите със сол и смлените пипери (по желание може да ги оставите и на зърна). Нарежете листенцата бослике на ситно, след което с тях поръсете свинското от горната страна. Следва да покрием всяка от пържолките с парче прошуто, след което притиснете хубаво та да се "свържат" едно с друго двете меса. Оставете така за половин час. Когато това врме изтече загрейте един тиган с незалепващо покритие, сложете съвсем малко масло и малко зехтин и когато се сгорещят запечете месото първо от към страната, която е без прошуто. Това ще отнеме около 5 минути, след което обърнете внимателно, така че да се запече и прошутото. Ако след като обърнете бон-филето не ви се струва достатъчно готово може да повторите още веднъж след като шунката е добила златист цвят. Сервирайте докато е топло с гарнитура от запечени картофи например.
Принтирайте тази страница
2 коментара:
Хареса ми рецептата!Винаги предлагаш хубави неща със свинско месо,поздравления за което!
Мерси много! Старая се :)
Публикуване на коментар
Ще се радвам да получа вашите коментари и отзиви!